Hlavní obsah
3,7
(3)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jedlým kaštanům dělám na podzim reklamu, kudy chodím. Mají skvělou charakteristickou chuť, jsou nesmírně zdravé a také variabilní. Sluší jim to v dezertech, ale i v nádivce. Ta je tak dobrá, že obstojí i samostatně, upečená v kuřecí roládě se pak dotýká labužnického nebe.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Na kaštanovou nádivku
  • 4 včerejší rohlíky
  • 1,5 dl mléka
  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 1 hrst sušených hub
  • 1 hrst jedlých kaštanů
  • 100 g prorostlé slaniny
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 lžíce oleje
Na kuřecí roládu
  • 1 kuře
  • 100 g plátkové slaniny
  • 1,5 hrnku kuřecího vývaru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Ze surovin na nádivku v rozpisu upečete buď jeden menší pekáček, dvanáct zábavných nádivkových muffinů, nebo vám vystačí na naplnění jedné kuřecí rolády a 6 muffinů.

Postup

01.

Na nádivku zalijte hrst hub vařicí vodou a nechte je alespoň 15–20 minut změknout. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte ji na troše oleje dosklovata. Přidejte vyždímané houby nakrájené na menší kousky, osolte, opepřete a společně s cibulí je restujte, než začne cibule lehounce zlátnout. Odstavte a nechte zchladnout.

Tip: Tenhle krok se zdá být zbytečný (cibule i houby se přece budou ještě péct), ve výsledné chuti je ale opravdu znát a nádivka s opečenou cibulí je o třídu lepší.

02.

Starší pečivo nakrájejte na kostičky, zalijte ho mlékem a nechte nasáknout. Přidejte vejce, na malé kostičky nakrájenou prorostlou slaninu, nasekané kaštany a opečenou cibuli s houbami. Osolte, opepřete, přidejte nasekanou petrželovou nať a tymián a dobře promíchejte.

Tip: Jedlé kaštany můžete koupit syrové i se slupkou a doma je upéct v troubě, můžete ja také uvařit. Těžko se ale loupou a upečené kousky obvykle za horka putují rovnou do úst. Na vaření a pečení proto ráda používám předvařené vakuované kaštany.

03.

Vykostěte kuře na roládu (z odřezků a kostí začněte rovnou připravovat vývar, bude se vám hodit na podlévání). Vykostěné kuře rozložte na větší kus potravinářské fólie kůží dolů, vyšší maso z prsou ostrým nožem seřízněte a přiložte tam, kde je naopak vrstva masa nižší. Zlehka osolte, opepřete a poklaďte připravenou nádivkou. Zprava a zleva kousek masa přeložte přes nádivku a pomocí fólie opatrně zaviňte a utáhněte.

Tip: Vykostit kuře na roládu zvládnete díky našemu návodu (a s ostrým nožem). Když se to jednou naučíte, nejenom, že budete za kuchařskou hvězdu, ale dokážete také z jednoho kuřete připravit slavnostní jídlo asi pro osm lidí.

04.

Utaženou roládu poklaďte delšími plátky slaniny, na několika místech zajistěte provázkem a opatrně vložte do pekáče. Podlijte dvěma sběračkami vývaru a vložte do trouby rozpálené na 180 °C. Pečte za občasného podlévání asi hodinu, případně přilejte ještě trochu vývaru.

Tip: Zbytek nádivky vložte do papírových košíčků na muffiny a pečte společně s nádivkou (postačí jim 40 až 45 minut, nezapomeňte je včas vytáhnout).

05.

Upečenou roládu nechte alespoň 15 minut odpočinout pod alobalem a poté krájejte ostrým nožem na úhledné plátky. Na talíř přidejte i muffin z nádivky a přelijte ho jemnou vypečenou šťávou. Jako příloha se hodí i bramborová kaše.

Víte, že z vařených kaštanů můžete připravit i netradiční nepečené cukroví nebo vláčný dortík bez mouky?

Reklama