Hlavní obsah

Podzimní houbová nádivka s kouskem voňavé slaniny

Hodnocení:
(63)
Foto: Anita Ponešová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Když se začnou sociální sítě plnit fotografiemi kamarádů s košíky plnými hub, vím, že je čas vyrazit do lesa. Prvních pár kousků usuším do vánoční zelňačky, kulajda je povinná a poté si s nimi začnu v kuchyni hrát. I vcelku obyčejné nádivce dodají skvělou podzimní chuť.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Budete potřebovat
  • 4 ks pečiva
  • 150 ml mléka
  • 1 cibule
  • 120 g čerstvých hub
  • 3 vejce
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 lžíce hladkolisté petržele
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 3 plátky másla
Na vymazání a vysypání formy
  • 1 oříšek másla
  • 1 hrst strouhanky
Článek

Postup

Krok 1: Den staré pečivo nakrájejte na kostky velké asi 1 x 1 cm, dejte do větší mísy, pokropte mlékem a nechte chvíli nasáknout. 

Krok 2: Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky (pár hezkých plátků si můžete nechat na ozdobu), cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, osolte, opepřete, přidejte lístečky tymiánu a krátce omažte. Po chvíli přidejte i houby a společně restujte asi 5–8 minut, až se odpaří voda, kterou houby pustily a cibule začne lehounce zlátnout. Odstavte a nechte zchladnout.

Krok 3: Předehřejte troubu na 180 °C, pekáček vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Slaninu nakrájejte na menší kostičky, omytou petrželku nasekejte nadrobno.

Krok 4: K navlhčenému pečivu rozklepněte vejce, přidejte houbovou směs, slaninu a petrželku, osolte, opepřete a dobře promíchejte.

Krok 5: Směs narovnejte do pekáčku (navrch můžete rozložit pár hezkých plátků hub) a poklaďte lístečky másla. Pečte v předehřáté troubě asi 40–45 minut, až nádivka zezlátne a povrch bude lehce křupavý.

Krok 6: Podávejte jako přílohu k masu nebo jako lehkou večeři s miskou kysané zeleniny.

Houby jsou nesmírně variabilní. Upečte si ještě houbový koláč z křehkého těsta nebo třeba machout.

ynezorPumanzeSaNyknalC
21. 9. 2021

Reklama

Sdílejte článek