Článek
Postup
01.
Den staré pečivo nakrájejte na kostky velké asi 1 x 1 cm, dejte do větší mísy, pokropte mlékem a nechte chvíli nasáknout.
02.
Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky (pár hezkých plátků si můžete nechat na ozdobu), cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, osolte, opepřete, přidejte lístečky tymiánu a krátce omažte. Po chvíli přidejte i houby a společně restujte asi 5–8 minut, až se odpaří voda, kterou houby pustily a cibule začne lehounce zlátnout. Odstavte a nechte zchladnout.
03.
Předehřejte troubu na 180 °C, pekáček vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Slaninu nakrájejte na menší kostičky, omytou petrželku nasekejte nadrobno.
04.
K navlhčenému pečivu rozklepněte vejce, přidejte houbovou směs, slaninu a petrželku, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
05.
Směs narovnejte do pekáčku (navrch můžete rozložit pár hezkých plátků hub) a poklaďte lístečky másla. Pečte v předehřáté troubě asi 40–45 minut, až nádivka zezlátne a povrch bude lehce křupavý.
06.
Podávejte jako přílohu k masu nebo jako lehkou večeři s miskou kysané zeleniny.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice
Houby jsou nesmírně variabilní. Upečte si ještě houbový koláč z křehkého těsta nebo třeba machout.