Hlavní obsah
5,0
(5)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tahle žebírka mají obrovský úspěch u každého rodinného grilování. Jsou šťavnatá, odpadávají od kosti a pikantní marináda se základem z ananasového džusu je vynikající. Letos počasí grilování dlouho nepřálo, tak jsem je zkusila připravit v troubě. A jsou také skvělá.

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 1,5 kg masitých vepřových žeber
  • 3 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička chilli
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce jablečného octa
  • 2 bobkové listy
Na potírání
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce medu
  • 250 ml ananasové šťávy
  • 6 lžic sladké chilli omáčky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Žebírka na gril často nejdřív předvařím s kořením a zeleninou (suroviny do nálevu střídám) a nechám je ve vývaru zchladnout a proležet. Maso se tak hezky ochutí, změkne, ale zůstane šťavnaté a na grilu mu pak stačí pár chvil, aby chytlo tu správnou kouřovou vůni, odpadávalo od kosti, ale nevysušilo se. Marináda na potírání přidá další chuťovou vrstvu: můžete s ní různě experimentovat a použít třeba pivo, hořčici nebo domácí BBQ omáčku. Rozhodně ale zkuste i tuhle pikantní verzi s ananasovým džusem, pro mě je to jednoznačný favorit.

Postup

01.

Vepřová žebra rozřízněte na kusy podél kostí. Oloupanou cibuli nakrájejte na větší kousky, česnek nadrobno. Ve větším hrnci rozpalte trochu oleje a cibuli na něm opečte lehce dozlatova. Osolte, opepřete, přidejte česnek a krátce promíchejte. Přidejte cukr, chilli a uzenou papriku a ještě jednou rychle promíchejte v horkém tuku. Zastříkněte octem, zalijte vodou (použijte tolik vody, aby byla žebra ponořená), přidejte bobkový list a přiveďte k varu.

02.

Do hrnce vložte žebra, stáhněte plamen na mírný a pomalu vařte asi hodinu, až bude maso měkké. Odstavte a nechte vychladnout ve vývaru (nejlépe nechte marinovat do druhého dne v lednici).

03.

Na marinádu zahřejte v rendlíku olej a přidejte rajčatový protlak. Krátce ho osmahněte a přidejte med, ananasový džus a sladkokyselou chilli omáčku. Zlehka osolte, opepřete a krátce provařte, postačí 5 minut.

04.

Rozpalte troubu na 200 °C. Žebírka vyjměte z nálevu a opravdu bohatě potřete ananasovou marinádou. Vložte do rozpálené trouby a pečte 15-20 minut, v průběhu pečení je ještě jednou dvakrát potřete zbylou marinádou. K podávání se hodí dobrý domácí chléb a miska zeleninového salátu, k žebírkům se nejčastěji podává zelný salát Coleslaw.

Také už se nemůžete dočkat, až se grilovací sezona naplno rozjede? Než rozpálíte gril, nezaškodí si připomenout nejčastější chyby při grilování.

Načítám