Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace vepřového masa, hrušek, medu a hořčice je perfektní a harmonická. Tenhle recept spojuje tradiční kuchyni s ovocným akcentem a promění obyčejné kotlety v slavnostní zážitek.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks kotlety
  • 1 ks červené cibule
  • 3 ks hrušek
  • 2 ks stroužku česneku
  • 1 lžička soli a pepře
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 100 ml vývaru
Článek

Po vepřových kotletách můžete sáhnout, i když nemáte moc času. Tentokrát jim dejte zajímavou podobu díky receptu, kde použijete tvrdší nasládlé hrušky, dobrý česnek, sladký med a hořčici (ideálně medovou). Výsledek je výborný!

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Neloupané hrušky nakrájejte na plátky. Česnek nasekejte najemno. Vepřové kotlety osolte, opepřete a na stranách lehce nařízněte, aby se při opékání nekroutily.

Ve větší pánvi rozehřejte olej a kotlety na něm opečte dozlatova, z každé strany asi 2 až 3 minuty. Opečené maso z pánve vyjměte, dejte na talíř a přikryjte.

02.

Do stejné pánve přidejte dvě lžičky másla (třetí zatím odložte stranou), nechejte na něm zesklovatět cibuli a rozvonět česnek. Přidejte nakrájené hrušky, pár minut opékejte a míchejte.

Pak vmíchejte med, hořčici, směs osolte a přidejte větvičky rozmarýnu. Vraťte zpět opečené kotlety, podlijte je vývarem a přikryté nechte na mírném plameni asi 15 minut jemně probublávat. Nakonec přidejte do šťávy v pánvi pro zjemnění poslední lžíci másla.

03.

Kotlety podávejte třeba s pečenými bramborami, které se k nim hodí. Na talíři je můžete ozdobit čerstvým rozmarýnem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 095,84 kJ
Bílkoviny31,39 g
Tuky31,56 g
Sacharidy19,21 g
Sůl0,32 g
SAFA14,8 g
Vláknina4,8 g
Cukry16,22 g

Načítám