Článek
Špízy představují skvělý způsob, jak mít jídlo hotové opravdu rychle. Menší kousky masa jsou za pár minut hotové, aniž byste se museli bát, že je dostatečně nepropečete. Vhodně vybraná zelenina dodá masu chuť i šťavnatost. Špízy podávejte s čerstvým pečivem nebo třeba s lehkým letním bramborovým salátem.
Postup
01.
Vepřovou panenku nakrájejte na 3cm kousky. Na marinádu v misce smíchejte olej s prolisovaným česnekem, kořením, solí, nasekanými lístky rozmarýnu a šťávou z citronu. Maso v marinádě důkladně obalte a nechte alespoň 2 hodiny odležet v chladničce.
Tip: Maso lze naložit i den předem, jen ho pak vyndejte z ledničky včas, aby stačilo před grilováním získat pokojovou teplotu.
02.
Papriky očistěte a nakrájejte na podobně velké kousky jako maso. Cuketu nakrájejte na silnější kolečka, cherry rajčata překrojte napůl, cibuli nakrájejte na čtvrtiny a slaninu na silnější plátky. Vše střídavě napichujte na jehly, množství surovin vyjde asi na 8 větších špízů.
03.
Špízy opékejte na rozpáleném grilu přibližně 3 až 4 minuty z každé strany a průběžně je potírejte zbylou marinádou, ke které můžete přilít ještě trochu oleje. Během grilování připravte bleskový jogurtový dresink: stačí smíchat všechny ingredience.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone|
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní