Hlavní obsah

Podzim je tu: Nejlepší přírodní antibiotika

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní antibiotika nezpůsobují bakteriální rezistenci, to znamená, že si vůči nim bakterie neumí vytvořit odolnost. Což se bohužel stává v případě konvenčních antibiotik, tedy těch, co vám předepíše lékař. Skvělé navíc je, že přírodní se dají užívat i preventivně. O jakých potravinách či bylinkách mluvíme?

Článek

Konvenční antibiotika jsou jistě pro tělo bojující s bakteriální infekcí spásou. Jejich časté užívání, k němuž bohužel dochází i v případech, kdy je léčba antibiotiky nastavena lékařem špatně, snižuje jejich účinnost, protože bakterie si vůči nim vytvoří odolnost. Kromě toho konvenční antibiotika mění mikroflóru ve střevech, čímž oslabují imunitu, a je tedy třeba je vždy užívat současně s probiotiky. Přírodní antibiotika takové účinky nemají. I proto se dají užívat preventivně.

Jak přírodní antibiotika fungují

Jedná se o potraviny nebo rostliny s obsahem léčivých živin nebo účinných látek, které mají pozitivní vliv na různé tělesné funkce. Obvykle zlepšují buněčnou regeneraci a podporují imunitu. Jsou schopné zpomalit růst choroboplodných zárodků a posílit přirozené obranné mechanismy těla. To je díky tomu odolnější vůči nemocem a snáze je překoná.

Protože nepoškozují střevní mikroflóru a netvoří se na ně již zmíněná rezistence, dají se přírodní antibiotika užívat i preventivně. Osvědčila se jako schopní bojovníci proti zánětům, infekcím, onemocněním dýchacích cest, také proti chřipce, viróze a nachlazení – pomáhají tedy i tam, kde by se konvenční antibiotika předepisovat neměla. O jaká přírodní antibiotika byste se měli zajímat nejen na podzim, kdy je náchylnost k různým virovým i bakteriálním infekcím vyšší?

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

K samoléčbě čajem můžete přidat i některé z šetrně působících přírodních antibiotikFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

1. Propolis

Látka příjemné aromatické vůně je vedlejším produktem stavební činnosti včel medonosných. K její výrobě využívají včely nasbírané pryskyřičné látky a výtažky svých hlavových žláz a používají ji k zakrytí a ochraně úlu. Propolis je bohatý na bioflavonoidy, esenciální oleje, stopové prvky, vitaminy a aminokyseliny. Působí protizánětlivě, zahání bolest, ničí bakterie i viry. Ideální užívání je v podobě propolisové tinktury: preventivně užívejte 5 kapek denně nalačno, pro vymýcení příznaků 5 kapek každou hodinu.

Protože jde o včelí produkt, před užíváním nejprve vyzkoušejte, zda na něj nejste alergičtí. Naneste 1-2 kapičky na vnitřní stranu předloktí. Pokud se během 24 hodin neprojeví podráždění, jako je například vyrážka, pupínky, pálení či svědění, můžete začít propolis pomalu užívat.

Foto: DONOT6_STUDIO, Shutterstock.com

Prevence, prostředek léčby i výživná pochoutka: to vše platí o meduFoto: DONOT6_STUDIO, Shutterstock.com

2. Med

I když nemá tak silné účinky jako propolis, jeho nutriční hodnota a mnoho pozitivních přínosů pro zdraví by se neměly podceňovat. Celkově vzato se jedná o jedno z nejlepších preventivních přírodních antibiotik, které se dá konzumovat denně. Spojíte tak příjemné s užitečným – jednak uděláte něco pro své zdraví, jednak snížíte příjem rafinovaného cukru, který dodá jen prázdnou energii bez přidané hodnoty. „Je však třeba vzít na zřetel, že účinky medu zanikají při přidání do horkého čaje či při pečení. Enzymy v něm obsažené přežijí teplotu max 50 °C,“ upozorňuje koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická.

3. Česnek

Očistí tělo od choroboplodných zárodků, aniž by došlo k poškození přátelských bakterií. Za tuto vlastnost vděčí zejména sirné sloučenině alicinu, kterou obsahuje i cibule a díky tomu působí podobně. Denně si dopřávejte 2 až 3 stroužky česneku, ideálně v syrovém stavu. „Při vaření nechte rozdrcený česnek několik minut odstát na vzduchu, tím zůstane účinným i po tepelné úpravě,“ radí výživová poradkyně Jiřina Mačková. Pokud vám vadí následný zápach z úst nebo vám způsobuje potíže s trávením, můžete výtažek z něj užívat ve formě doplňků stravy.

4. Echinacea

Léčivé účinky této severoamerické byliny z čeledi hvězdnicovitých znali už indiáni. Posiluje imunitní systém a bojuje s infekcemi. Můžete ji užívat ve formě tinktury podobně jako propolis nebo v pilulkách. „Po měsíční kúře si dejte několikatýdenní pauzu, dlouhodobé užívání může být toxické. Potíže mohou mít alergici na pyly,“ říká Jiřina Mačková. Echinacea také nemusí prospívat jedincům s autoimunitními chorobami, pokud nějakou takovou trpíte, konzultujte její užívání s lékařem.

Reklama

Načítám