Hlavní obsah

Domácí zázvorový likér: Ideální jedlý dárek i rychlá první pomoc při nachlazení

Foto: Oksana_Slepko, Shutterstock.com

Foto: Oksana_Slepko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázvor je oblíbený pro svou skvělou chuť i příznivé účinky na zdraví. Zkuste ho proto využít ještě jinak než jen v aromatickém čaji či dýňové polévce. Udělejte si zázvorový likér. Chutná skvěle, jeho příprava je snadná a v hezké lahvičce může posloužit i jako milá pozornost pro blízké.

Článek

Zázvorový likér má za sebou bohatou historii v tradiční medicíně, která sahá až do starověké Číny a Indie, kde byl zázvor považován za mocný bylinný lék. Využíval se (a využívá dodnes) pro své protizánětlivé, antibakteriální a antioxidační vlastnosti. Alkohol má zvyšovat účinky zázvoru a med neslouží pouze jako sladidlo, ale přináší přírodní cukry a antioxidanty a má protizánětlivé schopnosti.

Recept na zázvorový likér

Suroviny

  • 500 g zázvoru
  • 1 kg cukru nebo 600 g medu
  • 1 l vody
  • 1 bio citron
  • 750 ml kvalitní vodky nebo slivovice

Postup

01.

Zázvor oloupejte (nejlépe se loupe lžičkou) a poté nakrájejte na tenké plátky nebo malé kostičky. Citron pokrájejte na kolečka. Vodu nalijte do hrnce, vložte do ní zázvor i citron a zamíchejte. Přiveďte k varu a vařte asi 15–20 minut, dokud tekutina nezíská výraznou zázvorovou chuť.

02.

Poté nechte tekutinu mírně zchladnout, přeceďte přes sítko do čistého hrnce, přidejte cukr nebo med a opět přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, dokud nevznikne sirup. Ten nechte zcela vychladnout.

03.

Na závěr zázvorový sirup smíchejte s alkoholem a dochuťte dle vlastních preferencí šťávou z citronu a medem. Likér přelijte do čistých lahví a nechte rozležet alespoň 24 hodin. Výsledný nápoj skladujte na chladném a temném místě.

Tip: Chcete zázvorovému likéru dodat další chuť a vůni? Přidejte do něj skořici, mátu nebo citronovou trávu.

Jak zázvorový likér užívat

Vzhledem k tomu, že se jedná o alkoholický nápoj, není likér určen pro osoby mladší 18 let ani pro ty, kdo se vyhýbají alkoholu. Lidé trpící na problémy s játry, diabetes, alergie či citlivost na některé složky by se měli před konzumací likéru poradit s lékařem. A problém není jen v alkoholu a medu, ale ani zázvor není vhodný pro každého!

A jak ho mají užívat ostatní? Stopku likéru konzumujte podle osobní preference, není třeba pít ho každý den. Alkohol by měl být konzumován vždy s mírou.

Načítám