Hlavní obsah
4,7
(3)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Houbová sezona je v plném proudu. Připravte si pizzu se smetanovým základem, těsto bude sice chvíli kynout, ale jinak ji máte během chvilky. S hermelínem chutná fantasticky.

50 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pizzu
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 špetky cukru
  • 2 špetky soli
  • 150 ml vlažné vody
Na dohotovení
  • 5 lžic 30% zakysané smetany
  • 1 ks stroužku česneku
  • 300 g čerstvých hub
  • 150 g dušené šunky
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 150 g sýru hermelínového typu
Článek

Pokud nemáte možnost použít na pizzu čerstvé lesní houby, sáhněte klidně po žampionech ze supermarketu. Místo hermelínu se bude hodit na dohotovení i sýr s modrou plísní. Houby můžete také nakombinovat se sušenými rajčaty nakládanými v oleji.

Postup

01.

Ve vlažné vodě rozmíchejte rozdrobené droždí, trošku mouky a cukr. Nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut. Do mísy prosejte mouku a promíchejte ji se solí. Přidejte olej a poté hotový kvásek.

02.

Vše důkladně propracujte, až vznikne hladký bochník těsta. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout asi půl hodinky na teplém místě.

03.

Zakysanou smetanu promíchejte s prolisovaným stroužkem česneku. Směs jemně osolte a opepřete.

04.

Houby očistěte a nakrájejte na plátky, šunku na kostičky a cibuli na kolečka. V pánvi rozehřejte trochu oleje a vše společně opečte. Opékejte asi 10 minut. Směs pak osolte, opepřete a vmíchejte lístky rozmarýnu. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout.

05.

Vykynuté těsto vyválejte. Přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem. Potřete ho zakysanou smetanou tak, aby okraje zůstaly volné. Poté naneste rovnoměrně houbovou směs.

06.

Navrch dejte na plátky nakrájený sýr. Pizzu vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte 15 minut.

Pokud nechcete připravovat kynuté těsto, vyzkoušejte tuhle jednoduchou variantu s pestem a salámem nebo dietní verzi pizzy z cizrny.

Načítám