Hlavní obsah
3,2
(100)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Když koupíte hotové těsto na pizzu a omáčku, příprava těchhle pizzových taštiček bude expresní a můžete zapojit i děti. Ani původní recept ale není složitý, zkuste to! Omáčku, kterou nespotřebujete, můžete servírovat k namáčení nebo ji použít na těstoviny.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
Omáčka marinara
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 g rajčatové passaty
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
Na dokončení
  • 150 g pikantního salámu
  • 150 g mozzarelly
Článek

S náplní experimentujte podle toho, jaká pizza vám nejvíc chutná: místo pikantního salámu použijte dušenou šunku a přidejte kukuřici nebo pár plátků lehce orestovaných žampionů. Pro výraznější chuť můžete použít sýr s modrou plísní nebo zkuste čerstvý špenát lehce podušený s česnekem…

Postup

01.

Na těsto rozmíchejte droždí ve troše vlažné vody. Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte sůl, olivový olej, droždí a zbytek vlažné vody. Hnětacím hákem vypracujte hladké a pružné těsto a nechte ho pod utěrkou kynout asi 45 až 50 minut. Jak na kynuté těsto, aby se vždy povedlo?

02.

Na omáčku marinara oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Zpěňte ji na olivovém oleji, osolte, po chvíli přidejte i česnek nakrájený nadrobno a také krátce opečte. V horkém tuku rozmíchejte rajčatový protlak, přidejte rajčatovou passatu, cukr a koření, přiklopte pokličkou a na mírném ohni pomalu duste za občasného míchání asi 10 až 15 minut. Omáčku můžete na konci dušení rozmixovat tyčovým mixérem a už jenom krátce prohřát.

03.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na 8 až 10 kousků, z každého vytvarujte bochánek a nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout. Mezitím rozehřejte troubu na 220 stupňů.

04.

Každý bochánek vyválejte do kruhu vysokého asi půl centimetru. Těsto potřete omáčkou tak, aby po obvodu zůstal okraj bez omáčky široký asi 1,5–2 cm. Na omáčku rozdělte pikantní salám a přidejte strouhanou mozzarellu (nebo jinou zvolenou náplň). Okraj těsta navlhčete vodou, placky přeložte a okraje dobře spojte, případně ještě ozdobně stiskněte vidličkou.

05.

Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut, až kapsičky získají lákavou světlehnědou barvu. Podávejte právě vytažené z trouby se zbylou omáčkou k namáčení.

Nejste fandové kynutého těsta? Zkuste nejlepší těsto na pizzu bez droždí a okouzlí vás i bramboráková pizza! A jestli chcete jít ještě dál, je tu pro vás cizrnová pizza bez mouky nebo dietní cuketová pizza bez mouky a výtečná je i bezlepková dietní pizza z květáku. A pro tvrďáky je ideální levná pizza ze starého chleba skoro bez práce.

Reklama

Související témata:

Načítám