Hlavní obsah

Pizzové kapsičky: maličké plněné pizzy do ruky

Hodnocení:
(92)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Když koupíte hotové těsto na pizzu a omáčku, příprava těchhle pizzových taštiček bude expresní a můžete zapojit i děti. Ani původní recept ale není složitý, zkuste to! Omáčku, kterou nespotřebujete, můžete servírovat k namáčení nebo ji použít na těstoviny.

Ingredience pro:
10 kusů
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
Na omáčku marinara
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 g rajčatové passaty
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 lžička soli
Na dokončení
  • 150 g pikantního italského salámu
  • 150 g strouhané mozzarelly
Článek

S náplní experimentujte podle toho, jaká pizza vám nejvíc chutná: místo pikantního salámu použijte dušenou šunku a přidejte kukuřici nebo pár plátků lehce orestovaných žampionů. Pro výraznější chuť můžete použít sýr s modrou plísní nebo zkuste čerstvý špenát lehce podušený s česnekem…

Postup

Krok 1: Na těsto rozmíchejte droždí ve troše vlažné vody. Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte sůl, olivový olej, droždí a zbytek vlažné vody. Hnětacím hákem vypracujte hladké a pružné těsto a nechte ho pod utěrkou kynout asi 45 až 50 minut. Jak na kynuté těsto, aby se vždy povedlo?

Krok 2: Na omáčku marinara oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Zpěňte ji na olivovém oleji, osolte, po chvíli přidejte i česnek nakrájený nadrobno a také krátce opečte. V horkém tuku rozmíchejte rajčatový protlak, přidejte rajčatovou passatu, cukr a koření, přiklopte pokličkou a na mírném ohni pomalu duste za občasného míchání asi 10 až 15 minut. Omáčku můžete na konci dušení rozmixovat tyčovým mixérem a už jenom krátce prohřát.

Krok 3: Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na 8 až 10 kousků, z každého vytvarujte bochánek a nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout. Mezitím rozehřejte troubu na 220 stupňů.

Krok 4: Každý bochánek vyválejte do kruhu vysokého asi půl centimetru. Těsto potřete omáčkou tak, aby po obvodu zůstal okraj bez omáčky široký asi 1,5–2 cm. Na omáčku rozdělte pikantní salám a přidejte strouhanou mozzarellu (nebo jinou zvolenou náplň). Okraj těsta navlhčete vodou, placky přeložte a okraje dobře spojte, případně ještě ozdobně stiskněte vidličkou.

Krok 5: Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut, až kapsičky získají lákavou světlehnědou barvu. Podávejte právě vytažené z trouby se zbylou omáčkou k namáčení.

Nejste fandové kynutého těsta? Zkuste nejlepší těsto na pizzu bez droždí a okouzlí vás i bramboráková pizza! A jestli chcete jít ještě dál, je tu pro vás cizrnová pizza bez mouky nebo dietní cuketová pizza bez mouky a výtečná je i bezlepková dietní pizza z květáku. A pro tvrďáky je ideální levná pizza ze starého chleba skoro bez práce.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek