Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Mrkev, cizrna, chilli a zázvor spojily síly, aby vytvořily polévku, která zahřeje od hlavy až k patě a na talíři rozjede chuťovou jízdu. Je ideální na chladné dny, kdy potřebujete nejen zahnat hlad, ale i dobít energii a prohřát se.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička kari
  • 350 g mrkve
  • 1 plechovka konzervované cizrny
    12
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička chilli
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Na ozdobu
  • 4 lžičky chilli vloček
  • 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů
    8
  • 4 lžíce hladkolisté petržele
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Chybí vám v polévce chuť masa? Nahraďte zeleninový vývar hovězím a pro pořádné masoholiky ještě přidejte kuličky z mletého masa.

Postup

01.

Nejprve na oleji opečte najemno nasekanou cibuli. Po chvíli přidejte 3 cm oloupaného a nadrobno nakrájeného zázvoru s česnekem a společně zarestujte. Pak dodejte ještě muškátový oříšek, římský kmín, kurkumu a kari.

02.

Když se koření rozvoní, vsypte na kousky nakrájenou oloupanou mrkev, scezenou cizrnu a základ zalijte vývarem. Polévku vařte asi 25 minut pod pokličkou, než mrkev změkne. Poté vše společně rozmixujte a dle chuti osolte a opepřete.

03.

Polévku servírujte posypanou opečenou nebo vypečenou cizrnou, nasekanými ořechy a petrželkou.

Načítám