Článek
Houby z lesa mají jedinečnou chuť a vůni, ale pokud je zrovna nemáte po ruce, nevadí. Skvělou alternativou je kombinace žampionů, hlívy ústřičné a sušených hub. Sušené houby stačí předem namočit do teplé vody, aby změkly a získaly zpět svoje tolik ceněné aroma.
Postup
01.
Sušené houby namočte. Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na větší kousky. Brambory oloupejte a pokrájejte na menší kostky. Česnek a cibuli nasekejte nadrobno.
02.
V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli dozlatova, poté přidejte česnek a krátce orestujte. Přisypejte mouku a míchejte, dokud se nevytvoří světlá jíška.
Video: Jak udělat domácí jíšku?
03.
Do hrnce přidejte nakrájené houby a krátce je osmahněte, aby se uvolnila jejich vůně. Dále přilijte zeleninový vývar, přidejte brambory a přiveďte polévku k varu. Vmíchejte sůl, pepř a špetku kmínu a nechte vařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
04.
Jakmile jsou brambory měkké, přilijte smetanu a nechte ještě 5 minut mírně probublávat. Chcete-li polévku hustší, část brambor rozmixujte přímo v hrnci. Hotovou polévku rozdělte do talířů a ozdobte čerstvou petrželí. Podávejte s čerstvým pečivem, ideálně s domácími houskami nebo chlebem.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice