Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Základ osvěžujícího salátu tabouleh tvoří velké množství čerstvých bylinek, zralá rajčata a špetka voňavého koření. Patří do něj také trocha bulguru či kuskusu, ale v tomto receptu je nahrazen květákovou „rýží“. Vznikne tak netradiční lehká zeleninová příloha, s níž se blýsknete na každém grilování.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 1/2 ks malého květáku
  • 2 ks rajčat
  • 1/2 ks okurky
  • 1 ks šalotky
  • 2 svazky listové petržele
  • 5 snítek čerstvé máty
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 3/4 lžičky směsi koření baharat
Na domácí směs koření baharat
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Květáková rýže si rychle našla cestu na talíře milovníků lehčích zeleninových jídel. Nastrouhané (či rozmixované) růžičky květáku rýži připomínají na pohled, dokážou dobře nasát chutě a vůně různých omáček a koření a představují originální (a lehkou) přílohu.

Postup

01.

Květák dobře omyjte, odstraňte pevné košťály (odložte si je do pikantní květákové polévky nebo vývaru z odřezků zeleniny) a růžičky rozmixujte nebo nastrouhejte na velmi jemném struhadle, budou připomínat drobný kuskus.

Nastrouhaný květák přesuňte do větší pánve, jemně osolte a na mírném ohni pod částečně odklopenou pokličkou krátce poduste, mělo by mu stačit 10 minut. Mladý květák nemusíte podlévat, pustí si dostatek vody. Občas ho promíchejte a nechte přebytečnou tekutinu odpařit, květák mezitím příjemně změkne. Odstavte a nechte zchladnout.

02.

V mezičase nakrájejte ostrým nožem opravdu zralá rajčata na malé kostičky (čím menší budou, tím lépe se chutě rozvinou, ideální velikost je půl centimetru). Vložte je do salátové mísy i se šťávou, kterou pustila. Okurku pořádně omyjte, odstraňte vodnatá semínka ze středu a nakrájejte ji i se slupkou na podobně velké kostky a šalotku nakrájejte nadrobno. Zeleninu s citem osolte a promíchejte.

03.

Vezměte opravdu velký svazek petrželky (celkem alespoň 100–120 g). Odstraňte většinu silnějších stonků, petrželku pevně stiskněte a lístky i s jemnějšími stonky nakrájejte ostrým nožem najemno. Já svazek obvykle překrojím na polovinu, srovnám si ho na stejnou délku a pak už jenom krájím na proužky silné asi 1 mm. Najemno nakrájejte také mátu a bylinky přidejte do mísy k zelenině.

04.

Nakonec vmíchejte prochladlý květák, sůl, pepř, koření, olivový olej a citronovou šťávu – přidávejte ji postupně a množství dolaďte podle chuti. Salát nechte chvíli rozležet a podávejte.

Tip: Směs koření baharat koupíte ve specializovaných obchodech. Hodí se na ochucení drůbeže, jehněčího, ryb, zeleniny i rýže. Nebo si ji namíchejte podle rozpisu. Tabouleh vám bude chutnat, i když přidáte jenom sůl a pepř, koření je ale to, co mu dodává exotickou jiskru. I když se rozhodnete jít cestou minimalismu, přidejte alespoň špetku nového koření, římského kmínu, skořice a muškátového oříšku.

Načítám