Hlavní obsah
4,0
(2)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Základ osvěžujícího salátu tabouleh tvoří velké množství čerstvých bylinek, zralá rajčata a špetka voňavého koření. Patří do něj také trocha bulguru či kuskusu, ale v tomto receptu je nahrazen květákovou „rýží“. Vznikne tak netradiční lehká zeleninová příloha, s níž se blýsknete na každém grilování.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 1/2 ks malého květáku
  • 2 ks rajčat
  • 1/2 ks okurky
  • 1 ks šalotky
  • 2 svazky listové petržele
  • 5 snítek čerstvé máty
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 3/4 lžičky směsi koření baharat
Na domácí směs koření baharat
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
Článek

Květáková rýže si rychle našla cestu na talíře milovníků lehčích zeleninových jídel. Nastrouhané (či rozmixované) růžičky květáku rýži připomínají na pohled, dokážou dobře nasát chutě a vůně různých omáček a koření a představují originální (a lehkou) přílohu.

Postup

01.

Květák dobře omyjte, odstraňte pevné košťály (odložte si je do pikantní květákové polévky nebo vývaru z odřezků zeleniny) a růžičky rozmixujte nebo nastrouhejte na velmi jemném struhadle, budou připomínat drobný kuskus.

Nastrouhaný květák přesuňte do větší pánve, jemně osolte a na mírném ohni pod částečně odklopenou pokličkou krátce poduste, mělo by mu stačit 10 minut. Mladý květák nemusíte podlévat, pustí si dostatek vody. Občas ho promíchejte a nechte přebytečnou tekutinu odpařit, květák mezitím příjemně změkne. Odstavte a nechte zchladnout.

02.

V mezičase nakrájejte ostrým nožem opravdu zralá rajčata na malé kostičky (čím menší budou, tím lépe se chutě rozvinou, ideální velikost je půl centimetru). Vložte je do salátové mísy i se šťávou, kterou pustila. Okurku pořádně omyjte, odstraňte vodnatá semínka ze středu a nakrájejte ji i se slupkou na podobně velké kostky a šalotku nakrájejte nadrobno. Zeleninu s citem osolte a promíchejte.

03.

Vezměte opravdu velký svazek petrželky (celkem alespoň 100–120 g). Odstraňte většinu silnějších stonků, petrželku pevně stiskněte a lístky i s jemnějšími stonky nakrájejte ostrým nožem najemno. Já svazek obvykle překrojím na polovinu, srovnám si ho na stejnou délku a pak už jenom krájím na proužky silné asi 1 mm. Najemno nakrájejte také mátu a bylinky přidejte do mísy k zelenině.

04.

Nakonec vmíchejte prochladlý květák, sůl, pepř, koření, olivový olej a citronovou šťávu – přidávejte ji postupně a množství dolaďte podle chuti. Salát nechte chvíli rozležet a podávejte.

Tip: Směs koření baharat koupíte ve specializovaných obchodech. Hodí se na ochucení drůbeže, jehněčího, ryb, zeleniny i rýže. Nebo si ji namíchejte podle rozpisu. Tabouleh vám bude chutnat, i když přidáte jenom sůl a pepř, koření je ale to, co mu dodává exotickou jiskru. I když se rozhodnete jít cestou minimalismu, přidejte alespoň špetku nového koření, římského kmínu, skořice a muškátového oříšku.

Načítám