Článek
Máte rádi švestková povidla i nutellu? Pak je čokoládová švestková pomazánka přesně pro vás. Můžete jí vyrobit jen tolik, abyste ji stačili sníst tak během 14 dní, a během této doby ji skladujte v chladničce. Když vám zachutná a vy se rozhodnete vyrobit si větší zásobu, je lepší ji zavařit.
Postup
01.
Švestky umyjte, vypeckujte, nakrájejte na menší kousky a vložte do většího hrnce. Zasypejte je třtinovým i vanilkovým cukrem a za průběžného promíchávání vařte asi 30 minut do změknutí.
02.
Rozvařené švestky ještě zatepla rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Do horkého ovoce přidejte prosáté kakao, na kousky nakrájenou čokoládu, skořici a rum. Dobře promíchejte, ať se čokoláda rozpustí.
Teplou směs nalijte do suchých sterilizovaných skleniček. Uzavřete a nechte úplně vychladnout. Poté skladujte maximálně 2 až 3 týdny v lednici.
Tip: Chcete, aby ovocná pomazánka vydržela déle a nemuseli jste ji uchovávat v ledničce? Zavařte ji: skleničky s domácí nutellou sterilujte v hrnci s vodou asi 15 minut při 80 °C. Skladujte v chladu a temnu.