Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete sladké pomazánky a rádi si je dáváte třeba na pečivo k snídani? Vyzkoušejte tuhle ovocnou dobrotu. Domácí čokoládová švestková pomazánka má skvělou konzistenci a její chuť vás omámí!

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 skleniček
  • 1 kg švestek
  • 250 g třtinového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce rumu
Článek

Máte rádi švestková povidla i nutellu? Pak je čokoládová švestková pomazánka přesně pro vás. Můžete jí vyrobit jen tolik, abyste ji stačili sníst tak během 14 dní, a během této doby ji skladujte v chladničce. Když vám zachutná a vy se rozhodnete vyrobit si větší zásobu, je lepší ji zavařit.

Postup

01.

Švestky umyjte, vypeckujte, nakrájejte na menší kousky a vložte do většího hrnce. Zasypejte je třtinovým i vanilkovým cukrem a za průběžného promíchávání vařte asi 30 minut do změknutí.

02.

Rozvařené švestky ještě zatepla rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Do horkého ovoce přidejte prosáté kakao, na kousky nakrájenou čokoládu, skořici a rum. Dobře promíchejte, ať se čokoláda rozpustí.

Teplou směs nalijte do suchých sterilizovaných skleniček. Uzavřete a nechte úplně vychladnout. Poté skladujte maximálně 2 až 3 týdny v lednici.

Tip: Chcete, aby ovocná pomazánka vydržela déle a nemuseli jste ji uchovávat v ledničce? Zavařte ji: skleničky s domácí nutellou sterilujte v hrnci s vodou asi 15 minut při 80 °C. Skladujte v chladu a temnu.

Energetická hodnota celkem pro 1 skleničku
Energie1 632,99 kJ
Bílkoviny3,42 g
Tuky6,03 g
Sacharidy79,62 g
Sůl0,02 g
SAFA3,2 g
Vláknina7,5 g
Cukry66,3 g

Načítám