Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Také se vám stává, že poslední usmažené langoše zbydou a nikdo je už nechce? Zkuste je servírovat na sladko! Překvapivě dobrá kombinace s citronovým tvarohem a rozmačkanými jahodami představuje dokonalou letní večeři či větší svačinu.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Na langoše
  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml mléka
  • 150 ml oleje na smažení
Na tvarohovou směs a jahody
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 hrnek čerstvých jahod
  • 1 lžíce meduňky
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání
Článek

Langoše smažte spíše zvolna na střední teplotě, aby těsto nezůstalo uvnitř syrové. Hotové je pak nechte okapat na papírovém ubrousku. Kromě jahod můžete použít i borůvky, maliny či ostružiny...

Postup

01.

V zadělávací míse nejprve zamíchejte sypké suroviny na těsto: mouku, droždí, cukr a sůl. Mléko a smetanu jen lehce ohřejte, maximálně na 40 °C. Pak je nalijte do mísy k sypkým surovinám a důkladně zadělejte těsto. Mísu přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a těsto nechte asi hodinu kynout.

02.

Zatímco těsto kyne, připravte tvarohovou a jahodovou směs. Tvaroh rozmíchejte s cukrem a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou. V jiné míse rozmačkejte jahody šťouchadlem na brambory. Dle chuti je oslaďte.

03.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 8–10 stejných dílů. Vyválejte je na placky a každou pak na pánvi osmažte z obou stran dozlatova v pořádné vrstvě oleje a na středním plameni.

04.

Hotové langoše potřete ochuceným tvarohem, mačkanými jahodami, ozdobte lístky čerstvé meduňky a podle chuti posypejte moučkovým cukrem.

>>>Neláká vás smažené? Vyzkoušejte výborný recept na langoše z trouby: zdravější a lehčí varianta chutná stejně dobře!

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie2 104,13 kJ
Bílkoviny12,61 g
Tuky24,94 g
Sacharidy56,08 g
Sůl0,85 g
SAFA5,74 g
Vláknina2,69 g
Cukry10,24 g

Načítám