Hlavní obsah
4,0
(6)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Vláčná bábovka se svěžestí citronu a tymiánu provoní celý dům. Pár lístečků aromatické bylinky stačí k zajímavému ochucení oblíbeného moučníku a s výrazným citrusem se skvěle doplňuje.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 450 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 200 ml mléka
  • 200 ml oleje
  • 70 ml citronové šťávy
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 snítka citronového tymiánu
  • 1/2 lžíce másla na vymazání
Článek

Citronový tymián je kříženec tymiánu obecného a mateřídoušky. Nejčastěji se používá k rybímu masu a drůbeži, ale hodí se výborně i k bramborám a zelenině. A jak je zřejmé z tohoto receptu, uplatnění najde také ve sladkém pečení.

Postup

01.

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Bílky oddělte od žloutků a dejte je zvlášť do dvou větších mís. Do mísy se žloutky přidejte mléko, olej, cukr, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Prošlehejte ruční metlou.

02.

Do mísy se žloutkovou směsí prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Zamíchejte.

03.

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Pak ho stěrkou jemně vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte i jednotlivé čerstvé lístky citronového tymiánu (půl lžičky stačí). Hotové těsto vlijte do máslem vymazané formy na bábovku.

04.

Bábovku dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (spodní a horní ohřev) asi na 50 minut. Zda je upečená, vyzkoušejte špejlí. Pak bábovku opatrně vyklopte z formy na drátěnou mřížku a nechte zchladnout.

Načítám