Článek
Hrušky patří mezi oblíbené podzimní ovoce. V tomto receptu se potkávají s ovesnými vločkami, které těstu přidají vláčnost a zároveň mu dodají trochu rustikální charakter. A skořice? Ta tohle pečivo promění v hřejivý moučník, který provoní celý byt. Koláč s hruškami a ovesnými vločkami se skvěle hodí k odpolední kávě i k snídani.
Postup
01.
Troubu předehřejte na 180 °C (horní i dolní ohřev). Formu vymažte máslem (nebo olejem) a vysypejte moukou. Hrušky oloupejte, vyjměte jádřince a plody nakrájejte na plátky nebo na osminky. Ovesné vločky trochu rozmixujte (nebo použijte celé jemné).
02.
V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, až směs zesvětlá a nabude objemu. Pak přidejte olej a špetku soli a krátce promíchejte.
V jiné misce smíchejte mouku, mleté ovesné vločky, prášek do pečiva a skořici. Suchou směs vmíchejte do tekuté směsi opatrně stěrkou, abyste zachovali nadýchanost těsta.
03.
Zhruba polovinu těsta vlijte do připravené formy a naskládejte na ni plátky nebo osminky hrušek. Ovoce zalijte zbytkem těsta a povrch uhlaďte. Formu s těstem vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 30–35 minut, nebo dokud špejle po zapíchnutí nevyjde čistá.
Upečený koláč nechejte chvíli vychladnout ve formě, poté ho vyjměte a dejte ho na mřížku úplně vystydnout. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.