Hlavní obsah
Foto: A_Lein, Shutterstock.com

Foto: A_Lein, Shutterstock.com

Voňavý, nadýchaný a přitom zdravější – takový je tenhle koláč s hruškami, skořicí a ovesnými vločkami. Díky mletým vločkám získá těsto jemně oříškovou chuť i vláčnost, zatímco ovoce mu dodá přirozenou sladkost a šťavnatost.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dortovou formu o průměru 23 cm
Na koláč
  • 3 ks vejce
    3
  • 100 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
    1
  • 60 g ovesných vloček
    1
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    1
  • 1 lžička mleté skořice
  • 70 ml rostlinného oleje
  • 3 ks hrušek
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání
    1
Na vymazání
  • 1 lžíce másla na vymazání
    7
  • 2 lžíce mouky na vysypání
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Hrušky patří mezi oblíbené podzimní ovoce. V tomto receptu se potkávají s ovesnými vločkami, které těstu přidají vláčnost a zároveň mu dodají trochu rustikální charakter. A skořice? Ta tohle pečivo promění v hřejivý moučník, který provoní celý byt. Koláč s hruškami a ovesnými vločkami se skvěle hodí k odpolední kávě i k snídani.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 °C (horní i dolní ohřev). Formu vymažte máslem (nebo olejem) a vysypejte moukou. Hrušky oloupejte, vyjměte jádřince a plody nakrájejte na plátky nebo na osminky. Ovesné vločky trochu rozmixujte (nebo použijte celé jemné).

02.

V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, až směs zesvětlá a nabude objemu. Pak přidejte olej a špetku soli a krátce promíchejte.

V jiné misce smíchejte mouku, mleté ovesné vločky, prášek do pečiva a skořici. Suchou směs vmíchejte do tekuté směsi opatrně stěrkou, abyste zachovali nadýchanost těsta.

03.

Zhruba polovinu těsta vlijte do připravené formy a naskládejte na ni plátky nebo osminky hrušek. Ovoce zalijte zbytkem těsta a povrch uhlaďte. Formu s těstem vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 30–35 minut, nebo dokud špejle po zapíchnutí nevyjde čistá.

Upečený koláč nechejte chvíli vychladnout ve formě, poté ho vyjměte a dejte ho na mřížku úplně vystydnout. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Energetická hodnota celkem pro 1 dortovou formu o průměru 23 cm
Energie9 793,69 kJ
Bílkoviny42,68 g
Tuky102,36 g
Sacharidy299,29 g
Sůl1,51 g
SAFA46,46 g
Vláknina29,7 g
Cukry170,23 g

Načítám