Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Jogurt chutná sám o sobě velice lahodně, a proto není divu, že je díky němu skvělý i koláč z jednoduchého litého těsta. Vyzkoušejte netradiční ochucení sušenou levandulí, která se k švestkám a makové drobence skvěle hodí.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláčová forma o průměru 23 cm
Těsto
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 hrnku řepkového oleje
  • 1 lžíce levandule
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžíce másla
  • 1 lžíce polohrubé mouky
Drobenka
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 2 lžíce celého máku
  • 1 lžíce máku
  • 1/2 hrnku másla
Náplň
  • 500 g švestek
Článek

Postup

01.

Koláčovou formu vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Troubu zapněte na 200 °C. Omyté a osušené švestky přepulte a vypeckujte.

02.

Připravte si drobenku: sypké ingredience promíchejte v misce a pak prsty zapracujte máslo (1/2 hrnku = 75 g másla).

03.

Na těsto v míse prošlehejte vejce s cukrem. Přidejte jogurt (1 hrnek = 270 g), citronovou šťávu a kůru z 1 citronu, olej, levanduli a dobře promíchejte. Přisypejte obě mouky, kypřicí prášek a špetku soli. Důkladně promíchejte, aby se suroviny dobře propojily.

04.

Těsto nalijte do připravené formy. Švestky rozložte po těstě řezem vzhůru a zasypejte drobenkou. Pečte při 200 °C 45 minut. Krájejte až po vychladnutí.

Foto: Martina Lancingerová

Koláč krásně voní a skvěle chutnáFoto: Martina Lancingerová

Líbí se vám nápad s makovou drobenkou? Upečte si tvarohové koláče se švestkami a s drobenkou z máku. Jestli dáváte přednost receptům bez lepku, jsou tu pro vás bezlepkové švestkové řezy s tvarohem a mákem. A nezapomeňte se inspirovat: Znáte všech 50 nejlepších receptů se švestkami naslano i nasladko?

Reklama

Načítám