Hlavní obsah

Kynuté koláče se švestkami, tvarohem a drobenkou z máku

Hodnocení:
(34)
Foto: Anita Ponešová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Nadýchané, bohatě naplněné a drobenkou sypané koláče jsou tak lákavé! Osvědčené kynuté těsto a klasická kombinace švestky-tvaroh-mák nikdy nezklamou. Tentokrát jsem mák nepoužila do náplně, ale trochu netradičně: jako křupavou makovou drobenku.

Ingredience pro:
2 plechy
Na těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 60 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 70 g másla
  • 1 špetka soli
Na tvarohovou náplň
  • 250 g polotučného tvarohu v kostce na pečení
  • 1 žloutek
  • 60 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
Na makovou drobenku
  • 60 g másla
  • 2 lžíce mletého máku
  • 2 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
Na dokončení
  • 12 ks švestek
  • 1 vejce na potření
Článek

Z předchozího pečení mi zbyla trocha mandlové mouky, přidala jsem ji do drobenky – ke švestkám a tvarohu se její chuť skvěle hodí. Z uvedeného množství surovin připravíte osm pořádných koláčů velkých jako chlapská dlaň, deset klasických, nebo dvanáct elegantních menších kousků.

Postup

Krok 1: Na kynuté těsto zahřejte mléko přibližně na tělesnou teplotu – do misky odeberte pár lžic, přidejte lžičku cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Postačí mu deset minut. Mezitím rozpusťte také máslo a nechte ho mírně zchladnout.

Krok 2: Do mísy robota prosejte mouku se špetkou soli. Přidejte cukr, mléko, vzešlý kvásek, máslo a žloutky a vypracujte hladké, pružné těsto, které se odlepuje od stěn mísy. V robotu to potrvá minimálně pět minut. Z vypracovaného těsta zformujte kouli, poprašte ji trochou hladké mouky a pod utěrkou nechte kynout asi hodinu, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Ze zbylých bílků si můžete připravit třeba rychlé kokosky se strouhanou mrkví.

Krok 3: V mezičase si připravte tvarohovou náplň: v míse pořádně prošlehejte všechny přísady na hladký a jemný krém.

Krok 4: Na makovou drobenku rozpusťte máslo, přidejte ostatní ingredience a prsty zpracujte na drobivou směs – zatímco těsto kyne, nechte ji odpočinout v lednici, bude se vám s ní lépe pracovat.

Krok 5: Vykynuté těsto vyklopte na vál lehce posypaný hladkou moukou, propracujte a nožem rozdělte na 8 až 12 kousků podle toho, jak velké koláče chcete mít. Každý kousek ještě propracujte a zformujte do bochánku. Bochánky klaďte na plech vyložený papírem na pečení tak, aby měly mezi sebou dostatečně velké rozestupy. Dlaní je jemně zploštěte a pod utěrkou nechte ještě kynout asi 20 až 30 minut.

Krok 6: Omyjte a osušte švestky a nakrájejte je na šestiny. Prošlehejte vejce na potírání s trochou vody a předehřejte troubu na 200 °C (180 °C s použitím horkého vzduchu). 

Krok 7: Dnem skleničky vytvořte v každém bochánku hluboký důlek – těsto pod skleničkou má být opravdu tenké. Důlky naplňte tvarohovou náplní a poklaďte švestkami. Okraje koláčů potřete rozkvedlaným vajíčkem a koláče bohatě posypejte makovou drobenkou. Pečte asi 20 až 25 minut dozlatova. 

Nemáte čas čekat, až vám vykyne těsto? Zkuste rychlý švestkový koláč s kefírem nebo kořeněné švestky v listovém těstě. Anebo se podívejte na 50 nejlepších receptů ze švestek: nasladko i naslano!

ynezorPumanzeSaNyknalC
8. 10. 2021

Reklama

Sdílejte článek