Hlavní obsah
4,7
(3)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Připravte si roládu jako z cukrárny. Mák, povidla a tvaroh, to je záruka dokonalého podzimního dezertu. Ozdobit ho můžete švestkami nebo ostružinami.

30 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 70 g hladké mouky
  • 30 g máku
  • 80 g cukru krupice
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 3 ks vejce
  • 1 lžička citronové kůry
Na dohotovení
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 balení želatiny
  • 150 g cukru moučka
  • 5 lžic švestkových povidel
Článek

Postup

01.

Do mísy vyklepněte žloutky, přidejte citronovou kůru, vanilkový a polovinu krupicového cukru. Ušlehejte světlou a nadýchanou pěnu.

02.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Postupně do něj zašlehejte druhou polovinu cukru.

03.

Do žloutkové hmoty opatrně přidávejte bílky. Pak vmíchejte po částech mouku smíchanou s mákem.

04.

Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 10 až 12 minut.

05.

Po upečení překlopte těsto na čistou utěrku. Opatrně stáhněte papír a pak ho zarolujte do utěrky. Roládu nechte vychladnout.

06.

Tvaroh prošlehejte s cukrem. Želatinu do krému (balení vyjde na 500 až 600 g krému) smíchejte se dvěma lžícemi vody a nechte 10 minut bobtnat. Poté ji pomalu zahřívejte. Když je tekutá, vmíchejte do ní dvě lžíce tvarohu. Tvaroh smíchaný s želatinou pak přidejte zpět do tvarohového krému. Dobře promíchejte.

07.

Vychladlé těsto opatrně rozviňte, potřete povidly a dvěma třetinami krému. Opatrně zatočte a celou roládu potřete zbylým krémem.

08.

Podle chuti ji ozdobte ovocem. Poté dejte aspoň na dvě hodinky do chladu.

Reklama

Načítám