Hlavní obsah
3,3
(95)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Tyhle muffiny jsou skvělé k snídani či do svačinové krabičky. Jsou rychle hotové, nepřeslazené a najdete v nich mrkev, jablko, jogurt a špaldovou mouku. Já jsem spokojená se složením a u dětí jsou muffiny ke svačině také populární.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Budete potřebovat
  • 1 mrkev
  • 1 jablko
  • 2 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 50 g másla
  • 125 g hustého bílého jogurtu
  • 80 g třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 °C a plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout. Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji najemno do velké mísy, přidejte jablko nastrouhané najemno. (Jablko loupat nemusíte.)

Tip: Rozřízněte neoloupané jablko na polovinu, odstraňte jádřinec a strouhejte ho řeznou stranou naplocho, slupka vám zůstane v ruce.

02.

Do mísy přidejte citronovou šťávu, rozpuštěné máslo, cukr, vejce, jogurt a skořici a suroviny dobře promíchejte.

03.

Celý povrch těsta rovnoměrně posypejte práškem do pečiva, do mísy prosejte špaldovou mouku a vařečkou krátce promíchejte. Nešlehejte, postačí, aby se mouka provlhčila a prášek do pečiva se v těstě rovnoměrně rozptýlil.

Tip: Mám vyzkoušené, že tenhle způsob míchání funguje. Máte-li ale obavy, prosátou mouku s práškem do pečiva promíchejte nejdřív bokem metličkou a až pak vmíchejte k sypkým surovinám.

04.

Naplňte připravené košíčky a pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut.

Tip: Tyhle muffiny peču často, proto vím, že těsto dobře snese různé experimenty. Už jsem je pekla s tučným tvarohem místo jogurtu, máslo někdy nahradím olejem a část špaldové mouky mandlovou moučkou. Místo cukru můžete použít med (dvě velké lžíce jsou minimum), klidně perníkové koření a přidat můžete i hrst rozinek či brusinek – muffiny budou pokaždé jiné a vždy povedené.

Reklama