Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Hledáte zdravou pomazánku bez masa, která bude obsahovat i pěknou porci bílkovin? Není nic lepšího než sáhnout po luštěninách: jsou nejen plné proteinů, ale také zdrojem vlákniny. Pomazánka je vynikající, a navíc pěkně zasytí.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks červené papriky
  • 1 plechovka sterilovaných červených fazolí
  • 5 ks sušených rajčat v oleji
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Fazolovou pomazánku s intenzivní chutí a vůní můžete doladit podle svých preferencí. Jemnější chuti docílíte vynecháním římského kmínu a uzené papriky. Můžete je ale nahradit bylinkami – bazalkou, oreganem – a nejlépe v čerstvé formě. Nebojte se také vyměnit hlavní surovinu za jiný druh luštěnin: cizrnu, mungo fazolky nebo bílé fazole, hrách apod.

Postup

01.

Papriku položte na plech na kousek pečicího papíru a pečte v troubě při 200 °C asi 30 minut. Za tu dobu se udělají na paprice velké tmavé puchýře. Po upečení ji opatrně přendejte do misky, zakryjte fólií a nechte zchladnout. Po vychladnutí papriku oloupejte a zbavte semeníků. Otřete ji papírovou utěrkou a přendejte do food procesoru.

Tip: Můžete použít i nakládanou pečenou papriku.

02.

Plechovku fazolí vyklopte do cedníku a propláchněte. Pořádně fazolemi zatřeste, abyste je zbavili co nejvíce vody. Fazole přidejte do food procesoru k paprice. Přidejte také rajčata, česnek nakrájený nadrobno a všechny ostatní ingredience. Dokonale promixujte.

03.

Hotovou pomazánku skladujte v lednici maximálně dva tři dny. Skvěle chutná s čerstvým domácím pečivem.

Máte plechovku červených fazolí? Můžete z nich upéct fazolové brownies nebo sladké fazolové muffiny bez mouky.

Načítám