Hlavní obsah
3,6
(15)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Zdravá, levná a také sytá pomazánka z červené čočky je ostře pikantní a plná vůní. Zářivou barvu jí dodává špetka kurkumy. Je skvělá na chléb i jako party dip k zelenině a křupavým krekrům. Když vynecháte chilli, můžete ji nabídnout dětem. Je bezlepková a chutná i veganům.

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
Budete potřebovat
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 špetka mletého římského kmínu
  • 1 špetka mleté kurkumy
  • 1 špetka chilli
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička sójové omáčky
Článek

Postup

01.

Postačí vám menší mrkev a cibule: oloupanou mrkev nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno, česnek a čerstvý zázvor nastrouhejte. V rendlíku rozehřejte olej, přidejte cibuli a mrkev, osolte a restujte asi 5 minut, až se zelenina rozvoní a začne měknout.

02.

V mezičase si odměřte čočku a propláchněte ji v sítku. Odměřte a připravte si k ruce i vodu na zalití. Do rendlíku přidejte česnek, zázvor, římský kmín, kurkumu a chilli podle chuti a krátce je nechte rozvonět v horkém tuku.

03.

Vsypejte čočku, zalijte vodou, stáhněte plamen na velmi mírný a pod částečně odklopenou pokličkou pomalu vařte asi 15 minut, až se čočka začne rozpadat a voda se téměř úplně vstřebá. Občas promíchejte a případně dolijte pár lžic vody.

Tip: Tuto jednoduchou čočkovou kaši můžete podávat tak, jak je: dotáhněte ji trochou citronové šťávy a servírujte s vařenou rýží a čerstvým koriandrem. Je to skvělý lehký oběd.

04.

Čočku nechte chvíli zchladnout a pak ji ještě teplou rozmixujte na hladkou kaši. Přidejte citronovou šťávu a sójovou omáčku podle chuti a nechte úplně vychladnout – pomazánka zhoustne.

Tip: Skvělá je posypaná zelenými natěmi a křupavými semínky s trochou čerstvé zeleniny.

Pomalu se začínají objevovat první jedlé zelené plevele. Na procházce mějte oči otevřené: v tomhle období dokážou vzpružit tělo a k pomazánce budou výborné.

Reklama

Načítám