Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Už vás to pomalu láká a chcete se pustit do pečení cukroví? Pak můžete začít třeba s těmito sušenkami, které klidně počkají v krabici až do Vánoc. Ale nesmíte se s nimi moc chlubit, protože k čaji jsou tak skvělé, že by nemusely čekání na Ježíška přežít...

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
50 kusů
Těsto
  • 250 g másla
    7
  • 90 g moučkového cukru
  • 100 g jemně mletých mandlí
    8
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 350 g hladké mouky
    1
  • 1 špetka soli
Na posypání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky perníkového koření
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Domácí sušenky s kořením a mandlemi nemusíte připravovat jen jako vánoční cukroví, jsou skvělé i během roku. Jejich chuť můžete ještě zvýraznit přidáním špetky mletého zázvoru nebo kardamomu. Hodí se skvěle k čaji nebo kávě a vydrží.

Postup

01.

Máslo utřete s cukrem do světlé nadýchané konzistence. Poté zašlehejte mleté mandle s vanilkou. Přidejte koření a postupně prosejte mouku se špetkou soli.

Vypracujte měkké soudržné těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 až 60 minut (klidně i přes noc) odležet v chladničce. Chutě se lépe propojí a s těstem se bude lépe pracovat.

02.

Troubu předehřejte na 180 °C a dva až tři plechy vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvarujte kuličky o velikosti menšího vlašského ořechu a rozložte je na plech. Lehce je pak rozmáčkněte vidličkou – zploští se a získají pěkný vzor.

Vložte do vyhřáté trouby a pečte 8 až 10 minut jen do lehkého zezlátnutí (příliš upečené sušenky by byly zbytečně tvrdé).

03.

Moučkový cukr smíchejte s perníkovým kořením a ještě horké sušenky touto směsí přes jemné sítko posypejte. Nechte zcela vychladnout na mřížce. Vychladlé sušenky skladujte v uzavřené nádobě.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie338,47 kJ
Bílkoviny1,21 g
Tuky5,22 g
Sacharidy7,23 g
Sůl0,02 g
SAFA2,14 g
Vláknina0,45 g
Cukry2,15 g

Načítám