Článek
Domácí sušenky s kořením a mandlemi nemusíte připravovat jen jako vánoční cukroví, jsou skvělé i během roku. Jejich chuť můžete ještě zvýraznit přidáním špetky mletého zázvoru nebo kardamomu. Hodí se skvěle k čaji nebo kávě a vydrží.
Postup
01.
Máslo utřete s cukrem do světlé nadýchané konzistence. Poté zašlehejte mleté mandle s vanilkou. Přidejte koření a postupně prosejte mouku se špetkou soli.
Vypracujte měkké soudržné těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 až 60 minut (klidně i přes noc) odležet v chladničce. Chutě se lépe propojí a s těstem se bude lépe pracovat.
02.
Troubu předehřejte na 180 °C a dva až tři plechy vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvarujte kuličky o velikosti menšího vlašského ořechu a rozložte je na plech. Lehce je pak rozmáčkněte vidličkou – zploští se a získají pěkný vzor.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte 8 až 10 minut jen do lehkého zezlátnutí (příliš upečené sušenky by byly zbytečně tvrdé).
03.
Moučkový cukr smíchejte s perníkovým kořením a ještě horké sušenky touto směsí přes jemné sítko posypejte. Nechte zcela vychladnout na mřížce. Vychladlé sušenky skladujte v uzavřené nádobě.
Vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky • Perníčky • Linecké cukroví • Pracny • Rumové kuličky • Vosí hnízda • Rafaelo kuličky • Kokosky • Další vánoční cukroví



