Hlavní obsah

Vitaminové bomby, které na podzim nasbíráte v přírodě: Jak využít šípky, rakytník, aronii a kaštany?

Foto: Igor Normann, Shutterstock.com

Foto: Igor Normann, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráno skoro mráz a odpoledne teplo, rychlé stmívání, všichni kolem jsou nachlazení. To všechno prověří vaši imunitu. Posílit ji můžete i díky podzimním plodům. Dovedou toho ale daleko víc!

Článek

Podzim se nese ve znamení přípravy na zimu, což můžete pozorovat v přírodě. A bylo by dobré přemýšlet podobně. Aktuálně k tomu můžete využít to, co příroda právě nabízí – podzimní plody. Ne nadarmo jsou bohaté na vitamin C a další látky, které pomáhají posilovat imunitní systém. Měli by vám tak pomoci zvládnout nastupující chladné počasí a dny s kratším slunečním svitem. Které z nich si tedy dopřát a jak je využít?

Rakytník

Pokud jsme zmínili vitamin C, pak musíme jedním dechem říct i „rakytník“. Stačí sníst jediný plod a dodali jste tělu potřebnou denní dávku céčka. Kromě něj obsahuje i vitaminy A, B, D nebo E a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. I díky nim se využívá také v kosmetice. „Vitamin C se uplatňuje v boji s vráskami a unavenou, nezdravě vypadající pletí,“ říká Zuzana Gavendová, kosmetická poradkyně společnosti Amway.

Rakytník nepatří mezi plody, které by měly obzvlášť lahodnou chuť, ale dá se přidávat do čaje ve formě sirupu, „zamaskovat“ do marmelád nebo lze celé plody zavařit. Používá se i rakytníkový olej.

Málokdo ví, že z rakytníku se dají využívat nejen plody, ale i listy. „Nasušené lze použít na přípravu čaje proti nachlazení a rýmě. Používá se také na zlepšení zdravotního stavu po prodělání těžkých onemocnění a infekcí,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

Čaj vyrobíte snadno – do hrnku o objemu čtvrt litru nasypejte asi lžičku sušených listů rakytníku, zalijte vroucí vodou, přiklopte třeba talířkem a nechejte asi 10 minut louhovat. Pak slijte a přeceďte. Pít můžete dva až tři hrnky denně.

Jedlé kaštany

Kaštany jsou symbolem podzimu, ale využívají se hlavně jako dekorace, případně si z nich můžete udělat koňskou mast na bolesti kloubů. Pro konzumaci se hodí jedlé kaštany, které možná znáte jen pečené z vánočních trhů. Ty obsahují například přírodní antioxidant tanin a řadu vitaminů a minerálů, které působí blahodárně na trávení. A protože obsahují poměrně málo tuků a naopak dost bílkovin, jsou vhodnou pochoutkou i v případě, že se snažíte hubnout.

Lze je zakoupit i ve formě pasty, kterou lze využít pro přípravu krému do dortů, ale může se podávat i ke zvěřině.

Foto: Lesya Dolyuk, Shutterstock.com

Pečené kaštany jsou skvělé chutí i schopností vyladit tráveníFoto: Lesya Dolyuk, Shutterstock.com

Šípky

Šípky jsou známé také množstvím vitaminu C – pět jich pokryje denní dávku, ale obsahují i další antioxidanty. Napomáhají k posílení imunity, správnému trávení, šípkový čaj se hodí i proti zácpě nebo při hubnutí, tam se využije jeho schopnost odbourat glukózu z krve a bránit ukládání tuků v tkáních.

Šípky lze nasušit na čaj, zavařit, ale lze z nich vyrobit i džem nebo sirup.

Jeřabiny

Jeřabiny, tedy jeřáb ptačí, by většinu lidí nenapadlo konzumovat, protože se o nich ví, že jsou jedovaté. Čerstvě natrhané jeřabiny sice mohou dráždit trávicí soustavu nebo způsobovat bolest hlavy, ale stačí je usušit nebo povařit a jsou naprosto zdraví nezávadné. Zpracovávají se do sirupu, marmelády nebo kompotu. Jeřabiny obsahují velké množství vitaminu C a antioxidanty. Působí tak preventivně proti zánětům.

„Lihová tinktura a gemmoterapeutikum z pupenů ptačího jeřábu jsou hodně využívané v gynekologii. Pomáhají při řešení různých poruch, jako je narušený hormonální cyklus, zlepšení zdravotního stavu v klimakteriu a při poruchách plodnosti,“ dodává Jarmila Podhorná.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Jeřabiny nikdy nejezte syrové, musíte je ideálně povařit nebo usušitFoto: New Africa, Shutterstock.com

Aronie

Aronie, jinak také černý jeřáb, je v tomhle období velmi zdobná pro své sytě červeně zabarvené listy. Její plody stojí za pozornost zas kvůli obsahu antioxidantů, železa, hořčíku, draslíku nebo mědi. Dají se využít jako náhradní sladidlo. „Nejen plody jsou velmi užitečné, například gemmoterapeutikum z pupenů aronie pomáhá zlepšit činnost štítné žlázy, také podporuje činnost srdce a pomáhá udržovat cévy v optimální činnosti,“ dodává Jarmila Podhorná. Zkuste ji například v pečeném čaji.

Související témata:
Jeřabiny

Načítám