Hlavní obsah

5 potravin, jejichž konzumaci byste neměli zanedbávat

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Losos, brokolice, mandle, kapusta, bobulovité ovoce. Hvězdy zdravého stravování. Existují ale další potraviny, které by si zasloužily vaši pozornost. Víme minimálně o pěti.

Článek

Povědomí o zdravém stravování se neustále zvyšuje. Všude čtete množství článků o prospěšnosti té či oné potraviny. Často se nadměrně vyzdvihují přednosti jedněch, na jejichž úkor jsou ale upozaďovány jiné, které si stejným právem zaslouží ve vašem jídelníčku místo. Podívejte se na těchto 5 opomíjených potravin, jejichž konzumace ale tělu velmi prospívá. Dopřávejte si je každý týden, klidně několikrát.

1. Květák

Příbuzný brokolice, která na sebe obvykle strhává veškerou pozornost. Není to ale úplně právem. Její bledší a košatější bratranec má totiž také co nabídnout. Stejně jako ona je bohatým zdrojem látky nazývané sulforafan, která podle studií může preventivně působit proti rakovině. Samozřejmě, že riziko jejího vzniku ovlivňuje řada faktorů, strava se ale dnes považuje za jeden z hlavních činitelů. Kromě toho je květák také dobrým zdrojem vitaminu C a vlákniny. Lze jej navíc připravit na tisíce způsobů, a pokaždé může chutnat trochu jinak.

„Hlídáte-li si příjem sacharidů, výbornou lehkou přílohou je květáková rýže – při správném dochucení získáte nízkokalorickou, ale na vlákninu bohatou přílohu,“ radí biochemička z Prahy RNDr. Michaela Bebová.

Foto: Amallia Eka, Shutterstock.com

Z květáku můžete připravit i „rýži“. Květáková „rýže“ je skvělou nízkokalorickou přílohou bohatou na vlákninuFoto: Amallia Eka, Shutterstock.com

2. Sardinky

Sardinky jsou bohatým zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin a důležitého vitaminu B12. Dodají i vitamin D, který se společně s vápníkem stará o pevné a silné kosti. „Sardinky jsou neprávem opomíjenou potravinou. Vzhledem k tomu, že se konzumují s kostmi, které jsou jemné, a v tomto případě nevadí, jsou výborným zdrojem vápníku. Obsahují ho přibližně 350 miligramů na 100 gramů,“ přitakává Michaela Bebová.

3. Tempeh

Často se mluví o tofu. Mnohem méně už o tempehu. To je ale velká škoda. Jedná se o jakýsi rostlinný hermelín, který vzniká z ušlechtilé plísně fermentovaných sójových bobů. Podle mnohých zdrojů je dokonce zdravější než tolik oblíbené tofu. Je bohatým zdrojem bílkovin, draslíku a také vápníku. Upravovat jej můžete podobně jako tofu či maso a skvěle poslouží i ve studené kuchyni jako náhrada uzeniny. Alespoň uzený nebo marinovaný. „Tempeh je skvělá náhražka masa. Stačí lehce orestovat a dodá tělu kvalitní bílkoviny,“ dodává výživová poradkyně z Brna Ing. Soňa Vybíralová.

Foto: Gekko Gallery, Shutterstock.com

Tempeh je výborná alternativa masa. Tělu dodá nejen kvalitní bílkoviny, ale také dostatek draslíku a vápníkuFoto: Gekko Gallery, Shutterstock.com

4. Červená řepa

Tato barevná kořenová zelenina vypadá možná na první pohled tvrdě a nechutně, jakmile ji ale upečete nebo uvaříte, rázem změkne a zesládne. Je ceněna pro vysoký obsah antioxidantů, které údajně pomáhají tělo chránit proti různým chronickým onemocněním, a údajně i proti rakovině. „Řepa je ideální i pro posílení jater, a to zejména teď na jaře,“ říká k tomu Soňa Vybíralová. Šťáva z ní je navíc bohatá na dusičnany, které snižují krevní tlak a zvyšují průtok krve do mozku. Sportovci často konzumují před výkonem šťávu z červené řepy a sami uvádějí, že jim pomáhá navyšovat výkonnost.

5. Artyčoky

Můžete je grilovat, péct, jíst jejich listy i srdíčka. Celý artyčok má něco kolem pouhých 60 kilokalorií a téměř žádný tuk. Mají ale výraznou chuť, pro niž vynikají jako součást různých omáček a dipů. Díky velkému množství vlákniny zasytí, zamezí chutím na nezdravé sladké a tučné potraviny, a mohou se tak stát věrným společníkem v boji proti přebytečným kilogramům.

Jestli je vám to pořád málo, zkuste zázrak jménej goji nebo super zdravou avokádovou polévku!

Reklama

Načítám