Hlavní obsah
Foto: Przemek Klos, Shutterstock.com

Foto: Przemek Klos, Shutterstock.com

Co ještě s červeným rybízem, jestli se ho urodila taková spousta, že koláčů už jste snědli dost a i v mrazáku je plno? Vyrobte si nevařený domácí sirup, který uchová všechny zdraví prospěšné látky i výraznou ovocnou chuť!

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 lahve
  • 2 kg červeného rybízu
  • 1,5 balení cukru krupice
  • 25 g kyseliny citronové
Článek

Také to v létě při pohledu na úrodu ovoce, hub a zeleniny většinou nevydržíte a pustíte se do vytváření zásob na zimu? Pak nesmíte zapomenout ani na rybíz – část si zamrazte na koláč a ze zbytku vyrobte lahodný domácí sirup. Můžete vyzkoušet nevařenou verzi, která kromě výrazné chuti nabídne i spoustu vitaminů. Když dodržíte správnou hygienu při přípravě a uskladníte ho do chladu, vydrží několik týdnů.

Postup

01.

Připravte si skleněné lahve a sterilizujte je. Očištěný rybíz odstopkujte, odšťavněte (nebo rozmixujte) a přeceďte přes čisté plátýnko, aby v něm nezůstala dužina – pokud ji tam necháte, vznikne rosol.

02.

Šťávu z rybízu nalijte do kastrolu a přidejte k ní kyselinu citronovou: přibližně 17 g na litr šťávy a tolik cukru, kolik váží šťáva. (Pokud dáte cukru méně, což lze, zkracujete tím trvanlivost sirupu.) Pak postavte na mírný plamen a zahřívejte jen tak dlouho, než se cukr rozpustí. Ohřívejte jen krátce a za stálého míchání sbírejte pěnu. Nevařte!

03.

Sirup přelijte čistou naběračkou do lahví. Uchovávejte v chladu. Jestli chcete, aby měl váš výrobek dlouhou trvanlivost, musíte láhve ještě zavařit, ale protože je skvělý na přípravu osvěžujících letních nápojů, většinou rychle zmizí.

Energetická hodnota celkem pro 1 láhev
Energie14 675 kJ
Bílkoviny10 g
Tuky0 g
Sacharidy856,25 g
Sůl0,1 g
SAFA0 g
Vláknina40 g
Cukry796,25 g

Načítám