Článek
Také to v létě při pohledu na úrodu ovoce, hub a zeleniny většinou nevydržíte a pustíte se do vytváření zásob na zimu? Pak nesmíte zapomenout ani na rybíz – část si zamrazte na koláč a ze zbytku vyrobte lahodný domácí sirup. Můžete vyzkoušet nevařenou verzi, která kromě výrazné chuti nabídne i spoustu vitaminů. Když dodržíte správnou hygienu při přípravě a uskladníte ho do chladu, vydrží několik týdnů.
Postup
01.
Připravte si skleněné lahve a sterilizujte je. Očištěný rybíz odstopkujte, odšťavněte (nebo rozmixujte) a přeceďte přes čisté plátýnko, aby v něm nezůstala dužina – pokud ji tam necháte, vznikne rosol.
02.
Šťávu z rybízu nalijte do kastrolu a přidejte k ní kyselinu citronovou: přibližně 17 g na litr šťávy a tolik cukru, kolik váží šťáva. (Pokud dáte cukru méně, což lze, zkracujete tím trvanlivost sirupu.) Pak postavte na mírný plamen a zahřívejte jen tak dlouho, než se cukr rozpustí. Ohřívejte jen krátce a za stálého míchání sbírejte pěnu. Nevařte!
03.
Sirup přelijte čistou naběračkou do lahví. Uchovávejte v chladu. Jestli chcete, aby měl váš výrobek dlouhou trvanlivost, musíte láhve ještě zavařit, ale protože je skvělý na přípravu osvěžujících letních nápojů, většinou rychle zmizí.