Hlavní obsah

Řecké ostrovy? Korfu, Kréta, Santorini a Zakynthos

Foto: Konstantin Magnitskiy, Shutterstock.com

Foto: Konstantin Magnitskiy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete vědět, proč navštívit některý z řeckých ostrovů? Kolik máte času? Důvodů je totiž tolik... Jeden z hlavních je, že si tu každý najde něco. Nádherné moře a krásné pláže, dechberoucí vyhlídky a příroda, historie a památky, božské jídlo a v neposlední řadě příjemní lidé.

Článek

Ať už se rozhodnete pro některý z Jónských ostrovů, Kyklady, Severní egejské či Dodekanéské ostrovy nebo si vyberete největší řecký ostrov Kréta, vězte, že neuděláte chybu.

Na těchto místech se psala historie, ale zároveň tu objevíte takřka panenskou přírodu. Z vyhlídek do dáli vás bude mrazit a o místních gastro specialitách se vám bude ještě dlouho zdát.

Požádali jsme dámy, které na některém z řeckých ostrovů žijí nebo na nich pravidelně tráví dovolenou, aby nám řekly, proč byste měli přijet právě na ten jejich milovaný. Mimo jiné se shodly na tom, že je tu opravdu bezpečno, místní lidé jsou přátelští a mají rádi turisty.

O Korfu nám bude povídat Tereza Stravoravdi (na instagramu OurLifeOnTheSeaside), o Krétě Zuzana Stavroulaki, která má na Krétě cestovní agenturu a instagramový profil Kréta s námi, na Zakynthosu žijí sestry Bára a Natálie Ripplovy neboli Ségry na ostrově, na které se obrací individuální cestovatelé, a Santorini si zamilovala slovenská influencerka Jana Tomas neboli Janatini.

Korfu podle Terezy

Rozloha: 592 km²

Ostrovu Korfu se říká smaragdový klenot Jónského moře a Tereze se vybaví vůně kávy, máty a moře.

Co byste měli vidět?

V Kerkyře si na slavné promenádě Liston vypijte kávu a projděte se uličkami, prohlédněte si starou benátskou pevnost, dojděte do přístavu a vydejte se na plavbu pirátskou lodí, která pluje podél města směrem na jih ke slavnému Myšímu ostrovu.

Opravdu nádherné je severovýchodní pobřeží, od Barbati po Kassiopi. Půjčte si lodičku, protože mnohé z nádherných plážiček a jeskyní jsou dostupné jen z moře. A doplujte až ke známému Durrelovu domu v Kalami. Kouzelným místem s pirátskou historií je vesnice Palia Perithia, vysoko v horách. Tam kdysi utíkali lidé před piráty. Dneska to je rozpadlé místo se dvěma tavernami, kde vám bude běhat mráz po zádech. Co se týče muzeí, stojí za návštěvu nové Archeologické muzeum a Muzeum asijského umění, které spojte s procházkou v přilehlé zahradě.

Co ochutnat?

Rozhodně pastitsadu, což je korfský pokrm originálně z kohoutího, ale i hovězího masa v rajčatové omáčce s těstovinami.

Foto: Milos Vucicevic, Shutterstock.com

Ostrov Korfu hraje všemi barvami a na mnoha místech budete mít pocit, že se zde zastavil časFoto: Milos Vucicevic, Shutterstock.com

Zakynthos podle Báry a Natálie

Rozloha: 410 km²

Zakynthos v Jónském moři má krásnou energii, které místní říkají „ostrovní lehkost žití“. Je to malý ostrov, který můžete projet celý. Nehledejte tu antické památky, ale užijte si nádhernou přírodu a tyrkysové moře.

Co byste měli vidět?

Úplně celé západní pobřeží. Je divoké, krásné, romantické, skalnaté, koupat se můžete v nádherných zátokách. Dokonalé západy slunce si užijete třeba v obci Kampi.

Když si vyjedete lodí k Modrým jeskyním u vesnice Keri, můžete tu vidět i slavné želvy karety obecné. Nejvíce turisticky zprofanovaným místem je Navagio neboli Pláž ztroskotání. Ale je to tam vážně magické! Jeďte ráno nebo odpoledne z přístavu v Porto Vromi, nebudou tam davy.

Co ochutnat?

Určitě zakynthoské rozinky, což je super potravina! A zakynthoský králík na cibulce je velká pochoutka. Nejlepší je ale objednat si v taverně meze tedy – malé předkrmy pro celý stůl a ochutnat toho co nejvíce. Zahrnut je řecký salát, chléb, tzatziki, sýr saganaki, feta v těstíčku, vesnická grilovaná klobása, houby na česneku, smažené cuketové koule. Prostě samé dobroty.

Foto: Calin Stan, Shutterstock.com

Zakynthos je nejzelenější řecký ostrov díky četným zimním dešťům Foto: Calin Stan, Shutterstock.com

Santorini podle Jany

Rozloha: 92,5 km²

Santorini je nádherné místo, kde je každý kout jako pohlednice. Nekonečné modré výhledy vám dopřejí pokoj v duši a každý si tam najde to svoje: zábavu, klid, fotogenická místa i fantastické jídlo.

Co byste měli vidět?

Určitě Vlychada beach, archeologické naleziště Akrotiri a západy slunce ve vesničkách Oia či Fira. Santorini se stalo oblíbenou dovolenkovou destinací, tak pokud toužíte po větším klidu, doporučuju město Imerovigli, to je ideální třeba na romantické líbánky. Nádherné pláže jsou Perissa beach a Perivolos beach s nádherně čistou vodou, černým hrubším pískem a skvělými bary.

Co ochutnat?

Těžko vybrat jen něco, protože tam chutná opravdu všechno. Doporučuju rodinnou restauraci Cave of Nikolas, která je jednoznačně nejlepší na ostrově. Co stojí za to? Řecké saláty, souvlaki a tzatziki, musaka a rozhodně místní víno!

Foto: Dmitry Rukhlenko, Shutterstock.com

I když je Santorini malý ostrov, má hodně co nabídnout a denně vás něčím překvapíFoto: Dmitry Rukhlenko, Shutterstock.com

Kréta podle Zuzany

Rozloha: 8 261 km²

Největší řecký ostrov Kréta je podle Zuzany skvělý proto, že tady najdete od všeho trochu. Nádherné pláže, písečné i kamínkové, ubytování všeho druhu, hory a soutěsky, krásná větší města i tradiční malé vesničky a výborné zdravé jídlo i víno.

Co byste měli vidět?

Určitě vesničku Plaka v oblasti Lasithi a tam si pochutnejte v restauraci Giorgos na skvělých mořských plodech a rybách. Pak stojí zato nádherný klášter Arkadi a město Rethymno, které je plné malých uliček a zákoutí. Z pláží je to Triopetra, v překladu Tři kameny, která je prostě jiná než všechny ostatní.

Co ochutnat?

Fazole gigantes v rajčatové omáčce. Pak smažené cukety, místní výborné sýry, dakos, což je tvrdý ječný chléb s nastrouhanými rajčaty a fetou, antikristo neboli speciálním způsobem grilované jehněčí maso a místní vína. Pokud jste odvážnější, tak místní specialitou jsou i šneci.

Doporučení na závěr

Dobře si pojistěte půjčené auto. Může se totiž stát, že zaparkujete v horách pod stromem a divoké kozy je použijí jako stupínek ke šťavnatým lístkům nahoře a vy se nedoplatíte.

Foto: Georgios Tsichlis, Shutterstock.com

Dovolená na Krétě má tu nevýhodu, že se vám nebude chtít domůFoto: Georgios Tsichlis, Shutterstock.com

Víte, jak se chovají jednotlivá znamení u moře? Schválně, jestli jsme se trefili. 

Reklama

Související témata:
Kréta
Santorini
Zakynthos

Načítám