Hlavní obsah
3,1
(60)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Aktualizováno

Maroko je země provoněná kořením. Rozhodně vyzkoušejte místní specialitu – tajine (tažín). Příprava je jednoduchá a chuť nečekaná.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Tajine
  • 500 g jehněčí plece
  • 50 ml olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 1 špetka šafránu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 400 ml drůbežího vývaru
  • 120 g sušených švestek
  • 80 g rozinek
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 50 g mandlí
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Kuskus
  • 150 g kuskusu
  • 150 ml drůbežího vývaru
  • 30 ml olivového oleje
  • 1 hrst listové petržele
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 ks citronu
Článek

Postup

01.

Maso nakrájejte na kostky o velikosti asi 5 × 5 cm. V hrnci s poklicí, který je vhodný do trouby (tzv. casserol nebo klasický tajine), rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Vložte maso a opékejte ze všech stran asi pět minut. Osolte a opepřete.

02.

Poté k směsi v hrnci přisypte všechno koření a cukr. Chvíli zvolna opékejte a poté zalijte vývarem. Přikryjte a dejte do trouby. Duste 45 minut při teplotě 180 stupňů.

03.

Vyjměte maso z trouby, přidejte k němu švestky a rozinky a vraťte zpět do trouby. Doduste doměkka.

04.

Než se maso dodělá, připravte si kuskus. Promíchejte ho v misce s olejem, zalijte osoleným vařícím vývarem, přikryjte pokličkou a zabalte do utěrky. Nechte nabobtnat. Dochuťte trochou citronové šťávy a nastrouhané kůry a promíchejte vidličkou. Ozdobte nasekanou petrželkou.

05.

Tajine vyndejte z trouby a před servírováním posypte čerstvým koriandrem a opečenými mandlemi. Podávejte s připraveným kuskusem.

Načítám