Hlavní obsah

Říjen: Ideální měsíc na hubnutí!

Foto: thinkstock

Teď je skvělý čas na sezonní ovoce i zeleninu. Využijte ho!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký je nejlepší měsíc na hubnutí? Říjen! Babí léto ke změně životního stylu přímo vybízí, a to hned z několika důvodů. Známe je. Tak čtěte, třeba vás namotivují...

Článek

Začít hubnut je vždycky dobré ve chvíli, kdy se na to psychicky i fyzicky cítíte. Navíc, když je tomu i příznivé roční období, tak proč to nezkusit? „Lidský organismus bývá po létě pročištěný, mysl pozitivně naladěná slunečním svitem a vy stále oplýváte energií z odpočinku. Tedy ideální čas začít na sobě pracovat,“ povzbuzuje Gabriela Knosová, odbornice na výživu a hubnutí z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. Proč teď?

V klidu a v rytmu

Nyní je vhodný čas na pravidelný režim, což je při hubnutí nejdůležitější. To platí nejen u jídla, ale také u pohybu. „V létě je jeho dodržování kvůli dovoleným poměrně obtížné, v září zase chvíli trvá, než se zajede navyklé tempo, proto je říjen ideálním startem,“ říká Gabriela Knosová. Výhodu přináší také počasí. „Přicházející podzim je skvělý i z pohledu pohybových aktivit. Váš organismus nezatěžuje úmorné horko, ve kterém se žádný namáhavější pohyb nedoporučuje, a přitom je příjemně, ideálně na běh nebo rychlou chůzi,“ uvádí Aneta Procházková, trenérka fitness a dietoložka se soukromou praxí.

Foto: thinkstock

Ani vedro, ani zima: dobré počasí na to, jít si zaběhatFoto: thinkstock

Při svižné chůzi například vaše tělo průměrně spálí kolem 1500 kJ za hodinu, podobné hodnoty dosáhnete i jízdou na in-line bruslích, při které navíc tvarujete problémové partie zadku. „Ve vzduchu už také nejsou tolik alergeny, proto venku mohou sportovat i ti, kteří na jaře a v průběhu léta v jejich důsledku trpí,“ doplňuje Knosová.

Plusy sezonního menu

Výhody října můžete najít i ve vašem jídelníčku. Toto období totiž nabízí spoustu sezonního ovoce a zeleniny. „Prostor by měla dostat i na cukr trochu bohatší jablka, která obsahují hodně vitaminu C i tolik potřebnou vlákninu,“ radí Gabriela Knosová s tím, že svoje místo by měly mít i jiné druhy ovoce, jako například švestky a zapomínat byste neměli ani na dýni hokkaido, která je opravdovou vitaminovou bombou. Obsahuje betakaroten, vitaminy B1, B2, B3 a také minerální látky včetně draslíku. V těle navíc umí vázat toxiny, které rozpouští a vyplavuje z těla.

Foto: thinkstock

Pozitivní nálada dostane vaše tělo do rovnováhy. A i to přispívá k hubnutíFoto: thinkstock

„Počátkem podzimu končí období, kdy tělu stačily pouze lehké saláty či ovoce. Na pořad se opět dostávají polévky, z nichž jsou v redukčním režimu nejvhodnější výživné zeleninové a masové vývary,“ říká Gabriela Knosová. Více jsme o změnách letního menu za podzimní psali zde.

Žádná křeč, ale výzva

Zkrátka babí léto a podzim by pro vás mohl znamenat příjemnou výzvu. Když si totiž dáte pozor na to, co jíte a vsadíte na zdravá jídla, vyhnete se nejen kilům navíc, ale hlavně posílíte imunitu. A s pohybem, který vás bude těšit, navíc zamezíte melancholickým náladám. A to je na podzim více než potřebné.

Co myslíte?

Reklama

Načítám