Hlavní obsah
2,9
(706)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když se řekne řízek, člověku vytane na mysli dokřupava osmažený trojobal. Tyhle řízky jsou ale úplně jiné. Pořadí strouhanky a vejce je obrácené a navíc se pak maso zapeče v troubě. Zní to možná zvláštně, ale chutná to výborně!

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 plátky vepřové krkovice
  • sůl a pepř
  • 2 hrsti strouhanky
  • 2 vejce
  • olej na smažení
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml masového vývaru
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Vepřové plátky naklepejte paličkou. Na místech, kde je po obvodu blána, maso lehce nařízněte, aby se při smažení nekroutilo. Použít můžete osvědčenou krkovici, případně sušší kotletu, hodí se ale i kuřecí stehenní řízky.

02.

Maso z obou stran osolte a opepřete. Přidat můžete i špetku drceného kmínu. Na pánvi začněte rozehřívat zhruba 1 cm vysokou vrstvu oleje. Maso obalte nejdřív ve strouhance, pak v prošlehaném vejci a hned vkládejte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran dozlatova.

03.

Mezitím cibuli nakrájejte na půlkolečka. Osmažené řízky odkládejte bokem do připraveného pekáče. Na oleji pak lehce osmahněte i cibuli.

04.

Osmaženou cibuli přendejte do pekáče k řízkům, přidejte na plátky pokrájený česnek, podlijte vývarem (v nejhorším horkou vodou) a vložte na 30 minut zapéct do trouby.

05.

Hotové maso podávejte s cibulí a přelité výpekem. Jako příloha se hodí brambory a případně i lehký zeleninový nebo okurkový salát.

Vepřové maso si kromě cibule perfektně rozumí i s jablky. Dejte si vepřové dušené na jablečném moštu nebo játra s jablky na víně

Reklama