Hlavní obsah

Medové kuřecí řízky z trouby

Hodnocení:
(219)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Ani takový dietetický nešvar, jako jsou řízky, nemusí vždy nutně končit těžkým žaludkem (a u nás „šťastlivců“ i okamžitými kily navíc). Vynechejte mouku, použijte výraznější kukuřičnou strouhanku a upečte je v troubě. Šťavnatost řízky získají díky osvědčené jogurtové marinádě, a když si jich zrovna nedáte pět, nemusíte se vůbec cítit provinile.

Ingredience pro:
4 porce
Na řízky
  • 450 g kuřecích prsou
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • kukuřičná strouhanka
  • sůl a pepř
  • olej
Na potření
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 1.5 lžičky uzené papriky
  • 1 špetka chilli
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 2 bulky
  • 1 lžíce domácí majonézy
  • salát
  • 1/2 rajčete
Článek

Postup

Krok 1: Maso pokrájejte na asi centimetrové plátky podle toho, jak velké chcete řízky. Alespoň na 20 minut – ale ještě lépe do druhého dne – je naložte do dost osoleného a opepřeného jogurtu s rozšlehaným vejcem a prolisovaným česnekem.

Krok 2: Troubu vyhřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem a pokapejte olejem. Plátky masa nechte okapat od přebytečné marinády, obalte je ve strouhance a klaďte na připravený plech. Pečte asi 20 minut dozlatova, v polovině můžete obrátit.

Krok 3: Mezitím si v rendlíčku rozehřejte máslo s medem, uzenou paprikou, špetkou chilli a troškou soli. Upečené řízky touto směsí zlehka potřete a podávejte. My jsme je měli jako burgery se salátem, rajčetem a domácí majonézou, pro dietnější verzi vynechejte medový kabátek a jako přílohu zvolte raději míchaný salát nebo bramborovou kaši.

Tip: Podobně jako jogurt funguje podmáslí nebo citronová šťáva – v kyselém prostředí totiž maso krásně zkřehne.

Chcete křehké řízky zdravěji a trochu jinak? Výborné jsou vepřové řízky z panenky bez trojobalu nebo vepřové řízky v troubě bez smažení.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama