Hlavní obsah

Vaječné skořápky nevyhazujte, rozemelte je do psího jídla. Pozor, ne všechny jsou vhodné!

Foto: Sirikunkrittaphuk, Shutterstock.com

Foto: Sirikunkrittaphuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V období, kdy víc pečete nebo vaříte, se vám může nahromadit hodně skořápek od vajíček a vy možná přemýšlíte, jak je nejlépe využít. Věděli jste, že se hodí třeba i do psí misky?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vaječné skořápky nemusíte vyhazovat, jsou cenným zdrojem vápníku, takže se hodí je přidávat třeba do substrátu k rostlinám, které to ocení, do kompostu, ale třeba i rozdrtit do krmiva pro slepice. Málokdo ale ví, že mohou posloužit i jako doplněk do psího jídelníčku.

Proč jsou skořápky zdravé

Každého asi napadne, že skořápky obsahují vápník, který je zásadní pro zdravé kosti a zuby. Ovšem měli byste se poradit o dávkování a vhodnosti používat je s veterinářem. Vaječné skořápky obsahují zhruba 40 % vápníku, takže na gram skořápek je to 381–401 mg vápníku.

Vhodná přísada pro psy

Rozhodně to ale není tak, že byste měli psům dávat jakékoli skořápky. Ideální je používat ty z vajec od farmářů a ekologických chovů. Měli byste si být jisti, že skořápka nebyla nijak chemicky ošetřena, a nepoužívejte ani tu, kterou oloupete z barvených velikonočních vajec.

Před použitím skořápky deset minut povařte a potom usušte a rozemelte nebo je můžete nechat asi deset minut v troubě při teplotě kolem 100 °C, abyste je zbavili nežádoucích bakterií – přestože si psí zažívání třeba se salmonelou poradí a salmonelóza je velmi výjimečná.

Zásadní je v tomto procesu právě semletí skořápek na jemný prášek. To zvládne třeba mlýnek na kávu nebo mixér. Melte je vždy jen dokonale suché. Prášek pak dejte do uzavíratelné nádoby, ideálně vzduchotěsné, a přidávejte postupně k tomu, co dáváte psům do misky.

Foto: SOORACHET KHEAWHOM, Shutterstock.com

Pokud chcete přidávat skořápky do krmiva pro psa, musíte je nejen rozbít, ale ideálně z nich udělat jemný prášekFoto: SOORACHET KHEAWHOM, Shutterstock.com

Druhy krmení pro psy

„Přidávávat psům drcené skořápky do krmiva má smysl hlavně v případech, kdy krmíte barfem. Skořápkami pak nahrazujete kosti. V případě, že používáte kompletní krmivo, to není nutné, dokonce to může být nežádoucí, protože kompletní krmiva, jako jsou kvalitní granule nebo konzervy, obsahují již dostatek vápníku a jeho nadbytek by mohl, především v době růstu, působit negativně,“ upozorňuje Martin Pučálka, odborník na krmiva a výživu pro zvířata z firmy Krmiva Pučálka.

Kromě toho, že ze skořápek uděláte jemný prášek, doporučují ho někteří i zakápnout citronovou šťávou. „Právě to zlepší využitelnost obsaženého vápníku, což se hodí vědět v případě, že přidáváte skořápky do krmiva pro psa, ale i když si ho chcete dopřát také, což můžete,“ uvádí Pavel Stein, výživový specialista webu Krmíme Kvalitně.

Načítám