Hlavní obsah

Syrové maso, tedy BARF, nebo granule? To, co mu dělá dobře!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořídili jste si pejska a teď přemýšlíte, co mu denně dávat do misky, aby co nejlépe prospíval. Z jedné strany slyšíte, že granule jsou to nejhorší, co můžete nabídnout a že jediná správná cesta je BARF. Z druhé strany se dozvídáte, že to není tak jednoduché a že u obojího je třeba obezřetnost. Co tedy psíkovi nabídnout a jak se v tom všem vyznat?

Článek

Pes se vyvinul z vlka a všechny rasy z něj v sobě stále kousek ukrývají. Vlk je šelma, která se živí syrovým masem kořisti. To je pro něj přirozená strava a někteří chovatelé zastávají názor, že podobně by se měli stravovat i dnešní psi. Jiní chovatelé zase krmení syrovou stravou, BARF (Biologically Appropriate Raw Food, biologicky vhodná syrová strava), považují za příliš složité – z hlediska náročnosti přípravy i sestavení jídelníčku. Pravda je na obou stranách. Oba přístupy mají své výhody i nevýhody.

Výhody barfování

Syrovou stravu musí pes pořádně žvýkat, to podporuje vývoj tlamy, žvýkacích svalů a společně s tím i vývoj mozku a přirozené chování psa. To ovšem neznamená agresi, která je v souvislosti s krmením syrovým masem často zmiňována. Jedná se o mýtus, který nebyl nikdy dokázán seriózní vědeckou studií.

„Výhodou je, že jde o přirozenou stravu, maso nekupujeme přibarvené, přichucené, osolené… Složení se mění jen tím, zda jde o svalovinu či vnitřnosti, a z jakého zvířete pochází,“ říká Iveta Skalická, psí trenérka a kynoložka ze ZKO Javorka v České Třebové, která první psy odchovala na mase, nyní jej střídá s granulemi.

Totéž platí i o zelenině a ovoci, které je nutné k masu přidávat, aby měl pes optimální vyvážení všech živin, které potřebuje. „Většinou nenastávají potíže s potravinovými alergiemi, i přes dlouhou dobu trávení mohou i hubení psi pěkně nabírat, zlepší se jim i kvalita srsti,“ jmenuje kynoložka další výhody.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Co dát psovi do misky? Věčné dilema milujícího chovateleFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Nevýhody syrové stravy

Pokud chcete barfovat, musíte celou problematiku nastudovat. V kvalitních granulích jsou všechny potřebné živiny namixovány, u BARFu je na vás, abyste je zajistili. Nikdo vám také neřekne, jak by měla vypadat přesná krmná dávka. Musíte to vypozorovat. Sledujte hlavně, kolik má pes energie, jakou má chuť k jídlu, jak se celkově chová, jakou má náladu, zda není po jídle unavený a podobně.

„BARF není jen o mase, ale i o příloze, minerálech, olejích, kostech a vše má svůj daný podíl. Je těžké tomu porozumět,“ potvrzuje Petra Chramostová, majitelka chovné stanice Pet-Pet Bull v Křešicích, která krmí granulemi.

Je rovněž nutné počítat s tím, že kvalitní maso něco stojí a má vysoké nároky na skladování – budete potřebovat velký mrazák. K finanční zátěži se přidává i zátěž časová, kdy pejskovi jídlo musíte denně připravovat.

Jak začít

U dospělého psa je rozumné nastavit přechod z granulí na BARF postupně, zhruba v rozmezí 10–14 dnů, kdy z klasické krmné dávky ubíráte granule a nahrazujete je syrovou stranou. Maso by mělo tvořit asi 50 % krmné dávky, jako první je dobré zvolit dobře stravitelné kuřecí, krůtí, kachní nebo králičí. Ze zeleniny jsou na začátek vhodné nenadýmavé druhy jako mrkev, cuketa, listová zelenina, z ovoce jablka, borůvky, maliny, jahody.

Někteří chovatelé přidávají i přílohu, jako jsou brambory, hnědá rýže, jáhly nebo pohanka. Vše je třeba zakápnout kvalitním olejem – lněným, lososovým, pupalkovým. Ohledně množství se můžete poradit s veterinářem či zkušeným kynologem a dokontrolovat třeba kalkulačkou, kterou najdete na internetu.

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

BARF neznamená jen maso, nezbytná je zelenina a také ovoce, které dodají minerály a vitaminyFoto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Výhody granulí

Kvalitní granule (mají minimálně 70 % masa) jsou jednoduché na skladování, převážení, na podávání a vážení množství. Zajišťují vesměs plnohodnotné dávkování vitamínů a minerálních látek. „Také zajišťují rychlé trávení, v dnešní uspěchané době docela důležitý poznatek. Pokud je můj pes aktivní, nemusím čekat půl dne po krmení, abych s ním mohla na trénink,“ říká Iveta Skalická.

Výrobci granulí nabízejí obrovskou škálu, takže lze dobře vybírat – podle toho, jak pejskovi krmivo vyhovuje. Kvalita se vždy odrazí na srsti, kůži, projevu psa a hlavně na konečném výsledku trávení – exkrementech (zda trpí průjmy, zácpou nebo má pěkně formovanou stolici). „Určitě je kontrola reakcí psa lepší než čtení recenzí založených na prodejnosti krmiv,“ radí kynoložka.

Nevýhodou je relativní fádnost v krmení, kdy jí pes v podstatě denně totéž. Počítejte také s tím, že za kvalitní granule si připlatíte (za 15 kg zhruba 1500–2000 korun). Vhodné jsou například granule lisované za studena, ve kterých je zachováno maximum živin a pes je lépe tráví a zpracovává.

Čím tedy krmit

Problematika je složitá a odpověď není jednoznačná. Záleží na vašich možnostech, schopnostech a také na tom, co pejskovi nejvíce sedí. Oběma způsobům krmení je ovšem společné jedno – měly by být založeny na kvalitě.

Reklama

Načítám