Hlavní obsah

Skořápky z ořechů nevyhazujte! Z vlašáků si uvařte čaj proti nachlazení, pistáciové využijte na slimáky

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Při loupání ořechů jde především o vnitřek, tedy o jádro. Skořápky pak skončí v koši jako odpad. A právě to je velká škoda: Dají se totiž velmi dobře dál využít.

Článek

Ať už milujete vlašské ořechy, pistácie nebo třeba buráky, jejich skořápky mohou pomoct s některými neduhy a posílením imunity a jsou skvělé i pro použití na zahrádce. A co teprve při výrobě dekorací!

Skořápky vlašských ořechů pro zdraví

Skořápky od vlašáků jsou cenná surovina a rozhodně je nevyhazujte. Například v lidovém léčitelství pro ně najdete hned několik využití.

Ořechový čaj proti nachlazení: Asi 10 skořápek důkladně omyjte, přelijte půllitrem horké vody, louhujte přes noc a potom sceďte. Scezený výluh zahřejte, dochuťte medem a popíjejte, až budete mít chřipku nebo nachlazení.

Při nedostatku jodu: Skořápky můžou pomoci při deficitu jodu, protože ho obsahují. Dva a půl šálku čistých skořápek zalijte dvěma šálky vody, zvolna vařte alespoň 20 minut, nechejte vychladnout a přeceďte. Užívá se 1/2 až jeden šálek 3× denně po dobu nejméně 14 dnů.

Pro bílé zuby: Máte-li doma mixér nebo mlýnek, který je ze skořápek schopný vyrobit jemný prášek, můžete si vyrobit bělicí pastu na zuby. Prášek ze skořápek zalijte vodou (na 100 g asi půllitr vody) a vařte tak dlouho, až má konzistenci pasty. Tou si jednou za měsíc asi pět minut čistěte zuby.

Na posílení imunity: Opravdu jemný prášek ze skořápek lze smíchat s medem a užívat lžičku až dvě denně pro silnější obranyschopnost.

Pozor na zahradě: Kdyby vás napadlo užít skořápky od vlašáků jako mulč, raději to nedělejte. Obsahují juglon, látku, která může být pro některé rostliny toxická, takže je raději na zahradě nepoužívejte. Proto také nepatří do kompostu.

Foto: Yaroslav Polyak, Shutterstock.com

Drcené skořápky můžete použít na výrobu bělicí pasty nebo spolu s medem jako přípravek na posílení imunity. Anebo je zkusíte smíchat s olejem a užít jako tělový scrub?Foto: Yaroslav Polyak, Shutterstock.com

Dekorace a tvoření ze skořápek od vlašáků

Další důvod, proč ořechové skořápky nevyhazovat, je fakt, že se velmi hodí při výrobě různých dekorací. Mohou to být třeba velké podzimní a zimní věnce na dveře. Anebo si udělejte ze skořápek nádherný světelný řetěz.

Foto: Greta Blumajerová

Věnec ze skořápek může být zimní i podzimní dekorace, ale poslouží i jako stylová ozdoba na vánoční stůl. Tak si je začněte střádat, ať jich máte dostFoto: Greta Blumajerová

Foto: Jakub Jurdič

S trochou trpělivosti a zručnosti při práci s vrtačkou se mohou skořápky proměnit i v lucerničky na světelném řetězuFoto: Jakub Jurdič

Skořápky pistácií v domě i na zahradě

I pistáciové skořápky mají několik způsobů využití. Když koupíte solené oříšky, slupky před použitím dobře propláchněte a dejte proschnout.

Drenáž do květináče: Celé skořápky můžete dát na dno truhlíku nebo květináče, kam byste jindy nasypali třeba keramzit. Je potřeba vytvořit vrstvu vysokou alespoň tři centimetry.

Jako mulč a na kompost: Skořápky lze smíchat s mulčem a dát kolem rostlin, vypadají skvěle. Pro tento účel je můžete i lehce nadrtit. Na rozdíl od klasického mulče vydrží mnoho let a jdou dát i do kompostu.

Proti slimákům: Rozlámané pistáciové skořápky jsou velmi ostré, což je skvělé, pokud chcete rostliny chránit proti slimákům. Když kolem nich ostré kousky nasypete, nebude se tam škůdcům chtít.

Jako podpalovač a palivo na gril: Dvě hrsti skořápek zabalte do kornoutu ze starých novin a udělejte si tak domácí podpalovač. Oceníte ho, až budete zapalovat dřevěné uhlí v grilu nebo kamna na chalupě. Když během grilování přidáte k uhlí pistáciové skořápky, získá maso speciální vůni.

Věnec z pistáciových skořápek

Skořápky pistácií jsou drobnější, ale na výrobu ozdob velmi efektní. Jen je budete muset asi déle střádat, než jich získáte dost třeba na tenhle parádní adventní věnec na stůl. A také se připravte na to, že výroba vyžaduje trochu víc trpělivosti – ale rozhodně se to vyplatí!

Foto: Greta Blumajerová

Ze skořápek pistácií můžete vytvořit krásný a originální věnec na stůlFoto: Greta Blumajerová

Slupky arašídů jako stelivo pro kočky

I když arašídy patří mezi luštěniny, obecně jsou brány jako oříšky: Také se jím říká burské oříšky. Právě proto zmiňujeme i jejich slupky. Klidně je dejte do kompostu a jejich schopnost pohlcovat vlhkost lze využít pro výrobu domácího a ekologického steliva pro kočky: Arašídové slupky rozmočte ve vodě s trochou přírodního mýdla, přebytečnou tekutinu slijte, skořápky lehce vymačkejte a nechejte uschnout. Pak je můžete poprášit jedlou sodou, která pohltí zápach. A je hotovo.

Reklama

Související témata: