Hlavní obsah

Děti a finance? Tohle by měl každý zvládnout do 30 let

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Kdo by chtěl mít z potomka mamánka, dítě, které je i v dospělosti závislé na rodičích a bez jejich finanční podpory by nedokázalo přežít? Nikdo! Proto je potřeba to děti s penězi naučit co nejdřív. Když do svých třiceti let nezvládnout těchto pět věcí, je možná už pozdě!

Článek

Podle australského finančního experta Maxe Phelpse je současná generace mladých v osamostatňování mnohem pomalejší než generace předešlé. Pravda, dá se to pochopit, doba je jiná, se zakládáním rodiny se tolik nespěchá, náklady na život jsou vyšší, budování kariéry náročnější. Přesto je ale tohle podle odborníka pět věcí, které by vaše dítě mělo zvládat nejpozději ve svých třiceti letech.

1. Bez závislosti na rodičích

Jestli vaše dítě oslavilo třicáté narozeniny, ale pořád bydlí s vámi, je to špatně. V tomhle věku už by nikdo s rodiči žít neměl. Samozřejmě není hned řeč o hypotéce a vlastním bytě, klidně o pronájmu.

Platí to ale i pro veškeré životní náklady. Pokud synovi či dceři pravidelně přispíváte na živobytí, platíte jejich účty (byť jen zčásti), půjčujete jim každý měsíc peníze, je to velká chyba. Možná máte pocit, že jim jen pomáháte (to rodiče přece dělají), ale ve skutečnosti jen oddalujete chvíli, kdy na svou finanční nesamostatnost doplatí.

2. Zdravé finanční návyky

Dospělý člověk nepodléhá ukvapeným nákupům, ale o věcech, za něž hodlá utratit peníze, přemýšlí. Doby, kdy byla peněženka pár dnů po výplatě prázdná, by měl mít váš třicátník dávno za sebou. Už by měl umět s penězi vycházet.

Do téhle kategorie samozřejmě spadá i včasné placení veškerých složenek a pohledávek, žádná poštovní schránka plná upomínek na nezaplacené účty.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Jak lidé zacházejí s penězi, závisí nejen na výchově, ale i na jejich vrozené povaze. A také na tom, zda vyrůstali v chudobě, nebo v dostatkuFoto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

3. Eliminace dluhů

Používá vaše dítě kreditní kartu se stejnou samozřejmostí jako běžnou platební kartu? Pravidelně využívá možnost jít na kontě do minusu nebo si půjčuje menší částky na věci, které nejsou nezbytně nutné? Špatně!

V tomhle věku by se lidé měli snažit dluhy eliminovat, a když už si půjčují, tak jen na věci, které mají trvalou hodnotu a stávají se díky nim nezávislými. Takže hypotéka na byt (pokud je dobře promyšlená a uplatitelná) ano, půjčka na dovolenou ne. Leasing na vůz za rozumnou cenu, aby mohl jezdit do práce, ano, leasing na extra drahou super rychlou káru, kterou chce syn jen na balení holek, ne!

4. Ochrana příjmu

Možná má vaše ratolest dobrou práci, ale člověk nikdy neví. Může o ni přijít, obzvlášť v dnešní nejisté koronavirové době. Pokud je ale finančně zodpovědná, myslí i na tuhle variantu. Když třeba splácí hypotéku, dobrým řešením může být pojištění právě pro případ ztráty zaměstnání. Poctivé vytváření jakéhosi finančního polštáře by mělo být samozřejmostí. Nemusí šetřit miliony, ale mít na účtu částku, s níž zvládne poplatit to nejnutnější, i když bude nějaký čas bez práce, je rozumné.

5. Vlastní majetek

Pokud váš potomek vydělává, má stabilní příjem, měl by své peníze nejen utrácet, ale také investovat. Mít nějaký vlastní majetek. Byt (byť na hypotéku), peníze na výhodném šetřicím účtu, investované do rozumných akcií a podobně.

Foto: Michael Dechev, Shutterstock.com

Češi milují vlastní bydlení, i když na něj mnohdy nemají. A pak se divíFoto: Michael Dechev, Shutterstock.com

Jak dítě naučit finanční zodpovědnosti?

Začít je potřeba odmala. Tady je pár tipů, jak ratolesti vést k finanční gramotnosti.

1. Školkové děti

  • Průhledná kasička - Každé dítě má prasátko, ale lepší je průhledná kasička. Dítě spatří každou našetřenou korunku na vlastní oči.
  • Ať platí - Touží po nové hračce? Ať si ji koupí za své a vidí, že peníze nejen přibývají, ale také mizejí.
  • Buďte příkladem - Vztah k penězům dítě okoukává od vás. Nehádejte se doma kvůli nim, nezlehčujte jejich důležitost, ale ani je nepřeceňujte.

2. První stupeň ZŠ

  • Ukažte cenu peněz - Chce dítě další počítačovou hru? Přirovnejte její cenu k něčemu – má třeba stejnou hodnotu jako jeho zimní boty.
  • Kapesné - Kapesné ano, ale zaslouženě. Vám také nikdo nedává peníze jen tak. Peníze tedy dávejte třeba za dobré výsledky ve škole, za pomoc na zahradě, v domácnosti, za obstarání nákupů pro starou babičku.
  • Nákupy s rozumem - Jakmile si vaše dítě „vydělává“, má právo i utrácet. Pomalu ho ale učte, aby o nákupech přemýšlelo.

3. Teenageři

  • Zodpovědnost - Založte puberťákovi účet, na který mu bude nejen chodit kapesné, ale ze kterého bude muset i něco pravidelně platit. Třeba školní obědy (vy podle toho uzpůsobte výši kapesného). Naučí se finance plánovat.
  • Brigáda - Dopřejte dítěti možnost si přivydělat. Může třeba sousedům venčit psa, sekat jim trávník, od určitého věku už pak lze jít na opravdovou brigádu. Není lepší způsob, jak jim ukázat, jak těžké může být vydělávání.
  • Dluh - Dovolte dítěti být v dluhu. Chce něco, na co nemá peníze? Půjčte mu, ale s (rozumným) úrokem a pevným splátkovým kalendářem. A když dluh nedokáže splatit? „Banka“ mu zabaví majetek!

Finanční gramotnost je dovednost, kterou se lze naučit. Říká se ale, že váš vztah k penězům ovlivňují i hvězdy. Víte, že Berani jsou skrblíci a Vahám často hrozí dluhy. A co vy?

Reklama

Načítám