Hlavní obsah

Špína na teploměru nebo nesprávné použití: Co všechno může ovlivnit, jakou si naměříte teplotu

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

V situaci, kdy se necítíte dobře a „něco na vás leze“, je většinou zásadním ukazatelem vážnosti situace to, jestli máte i horečku. Jste si ale jisti, že si dovedete teplotu změřit správně?

Článek

Co může být složitého na měření teploty? V zásadě nic, pokud máte základní informace o tom, jak se liší teplota těla v různých částech, nebo jak si vybrat vhodný teploměr.

Jaká je normální teplota

Pokud je vše v pořádku, pak má lidské tělo teplotu mezi 35,8-37°C. Hovoříme tedy o teplotě takzvané tepelné slupky. Teplota těla totiž není stejná na všech místech. Takzvané tepelné jádro, které tvoří vnitřní orgány – ať už v hrudníku, břiše nebo lebce a patří do něj i hluboko uložené části rukou a nohou, je teplejší.

Pak existuje tepelná slupka, kterou tvoří kůže, podkoží, ale i tuková vrstva. A její teplota nás právě zajímá. Ovlivňuje ji okolní prostředí a bývá chladnější než jádro. Platí tedy, že čím dále od středu těla měříme teplotu, tím chladnější jsme a tím nižší teplotu naměříte. Proto jsou hodnoty naměřené v tělesných dutinách jako ústa, uši či rektum vyšší než ty, které naměříte v podpaží nebo na čele. Rozdíl může být až kolem jednoho stupně.

Co ovlivňuje teplotu

Tělesná teplota se mění tohle toho, jak aktivní právě jste, v jaké kondici jste, ale samozřejmě ji ovlivňuje i okolní teplota, vlhkost a třeba i proudění vzduchu. Vliv na ni má i to, jak jste právě oblečeni. Na kůži jsou termoreceptory, které předávají informace o teplotě okolí do hypotalamu, jakéhosi termostatu v mozku. Ten pak aktivuje procesy, které vedou k ochlazování nebo naopak zahřívání. Jen pro zajímavost – receptorů chladu je řádově víc, než receptorů tepla.

Teplota se může měnit i v závislosti na denní době. Nejchladnější je tělo ve spánku kolem čtvrté ráno. Nejteplejší je naopak večer kolem šesté. „V průběhu dne je vyšší a v noci klesá, ale udržuje se obvykle v rozmezí 36–⁠37 °C. U žen se teplota mění i podle fáze menstruačního cyklu,“ vysvětluje konzultantka lékáren Benu PharmDr. Ivana Lánová.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Na těle můžete změřit různou teplotu podle místa, kde to uděláteFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Jak teplotu správně měřit?

Chcete-li dojít k opakovaně správnému výsledku, který lze porovnávat, musíte při měření tělesné teploty dodržet pár zásadních pravidel:

  • měřte ji vždy na stejném místě těla
  • měřte nejméně půl hodiny po probuzení nebo fyzické námaze (u nemocného to může být i jen to, že se pohybuje po bytě)
  • používejte vždy stejný teploměr a naučte se s ním správně zacházet.

Jaký druh teploměru použít?

Teploměr si můžete vybrat z celé škály modelů. Na trhu jsou teploměry kontaktní, bezkontaktní, ušní, multifunkční a mnoho domácností používá ještě klasický skleněný se rtutí. „Jednotlivé typy teploměrů fungují různými způsoby. I když se vám to může zdát jako zbytečnost, je dobré si přečíst návod k použití, vyhnete se tak zbytečným nepřesnostem při měření,“ doporučuje Hana Hoffmannová z dTestu a říká: „Náš test ukázal, že cena o kvalitě nevypovídá. Některé drahé teploměry ve zkouškách propadly, jiné, které patřily do nejlevnější kategorie, si vedly výborně. Důležité je používat výrobek podle pokynů výrobce a ujistit se, že je teploměr před použitím čistý. Zejména u ušních modelů může i malá nečistota ovlivnit přesnost měření.“

Reklama

Načítám