Hlavní obsah

Šupinky na hlavě miminek: Seboroickou dermatitidou trpí až 70 % kojenců. Jak se jí zbavit?

Foto: Olekon, Shutterstock.com

Foto: Olekon, Shutterstock.com

Reklama

Zarudlá místa a nažloutlé šupinky, které mohou pokrývat celou hlavu. S tímto ne úplně sympatickým, ale běžným onemocněním se setkává řada rodičů. Postihuje totiž dvě třetiny kojenců do tří měsíců věku.

Článek

Dětská seboroická dermatitida je běžná potíž, známá jako ouročky, anglicky jako cradle cap. Objeví se až u 70 % novorozených dětí, po třetím měsíci života potíže ustupují.

Jak se pozná seborea u miminka

Se seboreou se nejčastěji setkáte u novorozenců od tří týdnů věku. Prvním příznakem je odlupující se kůže: vznikají na ní ohraničená ložiska s bílými či nažloutlými šupinami a krustami. Ložiska mohou být mastná i suchá a objevují se především na hlavičce, někdy tvoří souvislou vrstvu, přes kterou vlasy prorůstají. Mohou se šířit i na čelo, obočí, víčka, za uši a okolo nosu, horní část trupu a občas i do třísel, podpaží a podkolenních jamek. Někdy postižená místa svědí, většinou se ale miminko netrápí.

Jak se léčí seborea u dětí

Máte seboreu nechat u miminka přirozeně vymizet, anebo ji nějak ošetřovat? Záleží, v jaké míře je kůže postižená. Odstranění většího množství šupin je žádoucí, protože kůže pod nimi nemůže volně dýchat, postižená místa zapáchají a množí se v nich kvasinky. Nicméně je potřeba dávat pozor, aby se nešetrným odstraňováním nerozvinul zánět pokožky.

Žádný univerzální prostředek, který by se seboreou rychle zatočil, neexistuje. Ale je pár triků, jak se můžete šupinek zbavit rychleji a předejít infekci. Kojencům před koupáním natřete postižená místa dětským olejem a jemně vmasírujte do pokožky. Jakmile se šupiny změkčí, můžete je odstranit jemným hřebínkem či kartáčkem, často se používají hřebínky na vši. Po vyčesání šupin můžete pokožku umýt šetrným mýdlem či dětskou pěnou, aby nezůstala mastná a neucpávaly se póry.

U kojenců je důležité zachovat přirozenou ochrannou vrstvu na kůži. Při každém mytí se narušuje, proto je vhodné koupat miminko nejlépe obden a používat přitom speciální dětskou kosmetiku. Při aplikaci nevhodného prostředku totiž odstraníte z kůže ochrannou vrstvičku, bez které se kvasinky mnohem snadněji přemnoží.

Jak se léčí seboroická dermatitida u dospělých?

Mohou vzniknout komplikace?

Obtíže spojené se seboreou zmizí u kojenců ve většině případů do několika týdnů po objevení příznaků. Podmínkou je ale správné ošetření kůže. Pokud seboree nebudete věnovat pozornost vůbec, mohou se potíže šířit a začít miminko obtěžovat. Škrábání pokožky totiž může oslabovat vlasové kořínky. Výsledný zánět a hromadění mazu pak mohou narušit vlasovou funkci a zpomalit jejich růst.

Nikdy se však šupiny nesnažte odlupovat násilím! Postižené místo může začít krvácet a prodlužuje se tím doba hojení. Kůže popraská a hrozí, že se do ní dostane infekce. Vznikne tak zánět, který naruší přirozenou kožní bariéru. V případě zánětu se poraďte s dětským lékařem, doporučí adekvátní léčbu podle závažnosti situace.

Jde seboree u dětí předejít?

Seborea u čerstvě narozených dětí je úzce spjatá s hormony přenesenými přes matku. Tomu, aby se po narození u dítěte nerozvinula, většinou předejít nelze. Můžete ale zmírnit její průběh používáním speciálních kosmetických přípravků, které jsou šetrné k dětské pokožce.

Seborea u kojenců

  • Jiný název: Dětská seboroická dermatitida
  • Popis: Neinfekční kožní onemocnění, při jehož vzniku hraje roli zvýšená sekrece mazových žláz a také přemnožené kvasinky.
  • Příznaky: Svědivá zarudlá vyrážka, bílé či nažloutlé odpadávající šupinky nejčastěji na hlavě či v obočí, ale i jinde po obličeji a po těle. Nejvíc se vyskytuje u novorozenců od tří týdnů věku.
  • Léčba: Změkčit postižená místa a šupiny šetrně odstranit, hydratovat pokožku vhodnou dětskou či léčebnou kosmetikou.
  • Prevence: Není známa.
  • Statistika: Objeví se až u 70 % novorozených dětí, po třetím měsíci života potíže ustupují.

Odborná garance: MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR

Reklama

Načítám