Hlavní obsah

Moje dítě šikanuje druhé! Je nutné zjistit, proč má potřebu ubližovat. Možná jste moc přísní rodiče

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy byste to do něj neřekli, nenapadlo by vás to ani v nejhorším snu. Nebo sice víte, že je váš potomek živější, tak trochu lump, ale šikanátor? To ne! Jenže pak se dozvíte, že je to agresor, který si vyhlédl oběť a neúprosně ji trýznil. Co teď s tím? Jak jednat s dítětem, jež cíleně ubližuje jiným?

Článek

Každá mince má dvě strany a tam, kde je šikanovaný, je i šikanátor. A když pak rodičům ve škole sdělí, že je jejich dítě agresor, většina neví, co s tím. Jak se zachovat, jak postupovat?

Moje dítě? To není možné!

To je reakce, která přijde na mysl asi většině rodičů. Proč by mělo jejich dítě potřebu někomu cíleně ubližovat. Nemohou a nechtějí tomu uvěřit. A tak jim mozek začne v sebeobraně servírovat jiné, snesitelnější scénáře. Nevyprovokoval ho někdo, neubližoval mu někdo a tohle je jen odpověď? Nechytil se „blbé party“ a nestal se součástí šikanování nechtěně? To všechno je samozřejmě možné, ale stejně tak je potřeba si připustit, že se potomek šikany skutečně dopustil čistě ze své vůle.

Kdo se dopouští šikany

Nekritická obhajoba potomka k ničemu dobrému nevede, naopak – vše většinou jen zhorší. Šikany se nedopouštějí jen typicky problémové děti (z nefunkčních rodin, ze sociálně slabého prostředí, klasičtí rváči a agresoři), ale i ty, do kterých byste to nikdy neřekli. Mají tvář andílka a na vysvědčení samé jedničky, pocházejí z dobře situovaných rodin, nikdy domů nepřinesly jedinou poznámku. Právě v tom je jedno z úskalí šikany – jen velmi těžko lze předem vytipovat, kdo by se jí mohl dopouštět.

Takže prvním krokem je opravdu si připustit, že to vaše dítě mohlo udělat, a druhým pak „sběr“ informací. Vše byste měli detailně probrat s lidmi, kteří jsou z prostředí, kde k šikaně docházelo (se školou, vedením zájmového kroužku…). Ti vám mohou podat všechny informace, popsat, k čemu docházelo, jak se na šikanu přišlo. A také můžete společně hledat řešení a domluvit se na jednotném postupu.

Proč dítě šikanuje druhé?

Nikdo se asi neubrání otázce „Proč?“. „V šikaně jde o převahu, moc nad druhým, možnost ovládat a ovlivňovat. Šikanátoři jsou děti i dospělí, kteří tuto moc nad lidmi potřebují mít a jiným způsobem ji neumějí nebo nemohou získat,“ vysvětluje ředitelka Modré linky Hana Regnerová.

Možných důvodů, proč se děti k šikaně uchylují, existuje celá řada a všechny mají společného jmenovatele. Pokud pomineme variantu, že jde o povahový rys, určitou psychopatologii (a to se bez odborné pomoci neobejde), bývá to obvykle „volání o pomoc“, upozorňování na problém. Nejčastěji jde o následující důvody:

  1. Snaha skrýt strach: Možná se šikanátor sám necítí v daném prostředí dobře, a tak raději začne s agresí jako první, než aby se sám stal obětí.
  2. Snaha prosadit se v kolektivu: Každý chce mezi lidmi své místo. A když všechny běžné způsoby (být zábavný a umět ostatní pobavit, vynikat ve sportu, mít dobrý prospěch, být přátelský a snadno vytvářet kamarádské vztahy…) selžou, může být tohle zoufalá snaha být vidět.
  3. Závist a žárlivost: Možná své oběti agresor závidí něco, co jemu samotnému schází. Mohou to být hmotné věci stejně jako nehmotné (třeba rodinné zázemí, sportovní úspěchy…).
  4. Nízké sebevědomí: Pokud má dítě nízké sebevědomí a cítí se z jakýchkoli důvodů méněcenně, může se snažit zvyšovat si sebevědomí na úkor slabších.
Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Šikanou se děti často snaží řešit velice nezdravým způsobem nějaký vnitřní problém nebo trápeníFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Dětské krizové linky

Máš problémy a je ti méně než 18 let (nebo méně než 26 let, pokud stále studuješ)? Můžeš se obrátit na krizové linky, kde ti poradí odborníci.

  • Linka Bezpečí: 116 111 – funguje zdarma a nonstop.
  • Linka důvěry dětského krizového centra: 241 484 149 funguje nonstop a mohou na ni volat i rodiče, příbuzní a spolupracující odborníci.
  • Rodičovská linka: 606 021 021 je určena rodičům, kteří řeší problémy se svými dětmi a potřebují poradit.

Jaké jsou příčiny šikany? Potíže v rodině

K šikaně se řada dětí uchyluje i v reakci na situaci v rodině – a ani tohle samozřejmě žádný rodič nechce slyšet. „Třeba když má dítě nedostatek pozitivní pozornosti od rodičů nebo když v rodině schází vhodné sociální vzorce a emocionální vztahy,“ ujasňuje Hana Regnerová.

Často se to týká dětí, které zažívají v rodinách skryté násilí. Jejich rodiče třeba uplatňují silně autoritativní výchovu (tvrdý režim, neustálé příkazy a zákazy, tvrdé tresty za sebemenší pochybení, vše se vymáhá silou, výhrůžkami…). Takto vedené dítě snadno nabyde dojmu, že právě jen tímto způsobem dosáhne svých potřeb a cílů, případně je z domova natolik nešťastné a utlačované, že si svou frustraci potřebuje vybít jinde. Zjednodušeně řečeno: doma je za nejslabšího, a tak chce být v jiném prostředí ten nejsilnější.

Jak řešit šikanu?

Ve chvíli, kdy je nalezena příčina, začněte hledat řešení. Poradit vám může škola (či jiná instituce, kde k problému došlo), s níž lze nastavit i systém kontroly a podpory přímo v daném prostředí. „Dítěti je potřeba jasně sdělit, že takové chování nelze tolerovat. Pokud ale vidíte, že se s ním nedomluvíte, protože například vše popírá, zvyšuje agresi, vyhrožuje a podobně, je potřeba vyhledat odborníky,“ upozorňuje Hana Regnerová.

Pomoci mohou i výchovní poradci či školní psychologové, k dispozici jsou odborníci například na Rodičovské lince Linky bezpečí. Obrátit se lze také na středisko výchovné péče či pedagogicko-psychologickou poradnu.

  • Zásadní samozřejmě je jít potomkovi příkladem, přímo v rodině mu ukazovat, že komunikací, otevřeností a laskavostí se toho docílí víc než násilím, nátlakem, vyhrožováním a ubližováním.

Kde hledat psychologickou pomoc

Situace vám přerůstá přes hlavu? Pomoct si můžete i sami, lze se obrátit na někoho blízkého anebo odborníky – využít můžete telefon, chat i e-mail.

  • Modrá linka 608 902 410 nebo 731 197 477: Nonstop odborná psychologická pomoc a podpora každému v těžké životní situaci. Využít lze i chat či e-mail.
  • Linka první psychické pomoci 116 123: Volejte kdykoliv, zdarma a anonymně, když vás zachvátí úzkost, panika či deprese. Linku zřizuje iniciativa Cesta z krize, nabízí možnost chatovat.
  • Aplikace Nepanikař: Mobilní aplikace zdarma ke stažení. Nabízí první psychologickou pomoc a průvodce konkrétními problémy: návody, jak z toho ven, kontakty na pomoc a možnost obrátit se na poskytovatele.
  • Pražská linka důvěry 222 580 697: Nonstop telefonická krizová pomoc v těžkých životních situacích, možnost chatu i e-mailu.
  • Linka bezpečí 16 111: Bezplatná nonstop krizová linka pro děti a mladistvé, nabízí pomoc v těžkých situacích i při řešení každodenních problémů, lze i chatovat.

Nikdo není dokonalý a i rodiče samozřejmě dělají chyby, jenže univerzální návod na správnou výchovu neexistuje. A důkazem jsou i slavné osobnosti. Devítiletý feminista i andělsky krásný model: Slavné matky prozradily, jak vychovávají ze synů muže

Načítám