Hlavní obsah

Tátové dříve a teď: Ti současní jsou lepší v mnoha směrech, otcovství si chtějí užít

Foto: Kate Khaldeeva, Shutterstock.com

Foto: Kate Khaldeeva, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět se neustále vyvíjí a mění a my s ním. Zásadní proměna se nevyhnula ani mužům, respektive tatínkům. Protože současní tátové jsou úplně jiní než ti z předešlých generací. Ovšem pozor. Jde o změnu více než dobrou! Odborníci se shodují, že moderní otcové jsou o dost lepší než ti, kteří vychovávali nás či naše rodiče.

Článek

Doby, kdy se říkalo, že muž, co přebalí svoje dítě, vezme ho na hřiště nebo ho nedejbože obstará celý víkend, protože maminka jede s kamarádkami na wellness, je chlap bez koulí, jsou díky bohu dávno pryč. Tatínek jezdící v parku s kočárkem už není obdobná rarita jako miliardová výhra v loterii. O otcovské rodičovské se už dokonce mluví nahlas.

Jak se přístup mužů k otcovství změnil? V čem jsou současní tatínci jiní než ti z předešlých generací? A proč je to změna, ze které bychom se měli všichni radovat?

Více času i péče

Současní tatínci tráví se svými dětmi v průměru osm hodin týdně. To je třikrát víc času, než který se svými potomky trávili tátové v roce 1965. Před několika desítkami let také až 47 procent mužů uvádělo, že své ratolesti nikdy nepřebalovali. V roce 2017 už tohle řekla jen tři procenta pánů. Muži se ovšem nezapojují víc jen do péče o děti, ale i do péče o domácnost. V roce 2016 se domácím pracím věnovali asi 10 hodin týdně, což je o šest hodin víc než v roce 1965. A jestli by vás napadlo něco o nebohých zotročených podpantoflácích, kteří utíráním dětských zadečků ztrácí podstatu svého chlapství, pletete se. Pánové jsou se svými dětmi šťastní! Většina z nich otevřeně tvrdí, že je tato role naplňuje. Navíc 63 procent z nich v průzkumu z roku 2017 uvedlo, že by se svými dětmi rádi trávili ještě více času. Tohle jsou ve zkratce výsledky velké studie amerického informačního kanálu Pew Research Center, který se zabývá nejrůznějšími sociologickými otázkami a problémy.

Tátové si chtějí otcovství užít

Tyto změny v postoji a přístupu mužů k rodičovství potvrzuje i česká Liga otevřených mužů. Podle jejích dat i čeští muži hledají cesty, jak moci být se svými dětmi co nejvíc. Jak s nimi moci aktivně trávit čas a zapojit se do jejich výchovy. „Dnešní tátové se chtějí čím dál víc podílet na výchově svých dětí. Chtějí být u toho, když udělají první krok nebo řeknou první slovo,“ potvrzuje lektor a metodik Ligy otevřených mužů Lukáš Talpa.

Podle něj navíc nejde jen o změnu mezigenerační, ale i změnu v rámci jedné generace. Srovnání výzkumů Ligy otevřených mužů z let 2010 a 2020 prozrazuje zajímavou věc. „Stále, stejně jako v minulých generacích, zůstává doménou mužů ve většině rodin materiální zabezpečení či plánování volnočasových aktivit,“ zmiňuje Talpa. Odlišnost je v míře zapojení do každodenní péče. U návštěv pediatra míra zapojení vzrostla ze 17 procent na 32 procent. Zvedla se i v péči o nemocné dítě či účasti na třídních schůzkách.

Foto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Současní tátové chtějí se svými dětmi trávit stále víc časuFoto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Spokojený táta

Zastánci starých dobrých pořádků, kdy chlap nespěchal z práce za rodinou, ale spíš na fotbal nebo na pivo, aby spláchl pracovní starosti, asi kroutí hlavou. Ale odborníci se shodují, že tahle změna v chování mužů prospívá všem zúčastněným. Jak samotným pánům, tak jejich partnerkám a samozřejmě jejich dětem! „Díky tomuto trendu jsou muži jako tátové mnohem spokojenější ve svém životě. Vždyť 96 procent z nich souhlasí s výrokem, že děti jsou to nejkrásnější, co je v životě potkalo. Navíc výzkumy ukazují, že aktivní tátové mají menší sklony k závislostem a mají pevnější zdraví,“ říká Talpa.

Šťastnější jsou všichni

Šťastnější jsou logicky i maminky. Společná péče o milované dítě posiluje samotný vztah i intimitu mezi rodiči. Výsledkem je jednoduše řečeno tak nějak láskyplnější prostředí. Navíc díky zapojení mužů mají ženy o něco víc času samy na sebe. Na své volnočasové aktivity, sebeuplatnění, pracovní záležitosti. Tím pádem nepadají únavou, mají lepší náladu i víc energie. A to je opět výhra pro všechny. Dítě neprofituje ze zdrchané matky, stejně jako muž neprofituje ze zdrchané manželky.

Z proměny otců nejvíc profituje dítě

Jestli je ale proměna tatínků pro někoho opravdový jackpot, jsou to samozřejmě děti! „Dlouhodobě výzkumy srovnávající situaci dětí ukazují, že jsou-li tátové přítomní v životě dětí, tak ony mají větší sebehodnotu a sebevědomí. Dosahují lepších studijních výsledků. Naopak v případě nepřítomnosti táty vzrůstá míra depresí a zvyšuje se pravděpodobnost rizikového chování dítěte,“ dodává Talpa.

Říká se, že záleží na kvalitě, nikoli kvantitě. A u rodičovství asi obzvlášť. Nicméně tito slavní tátové snad zvládají obojí. Nejplodnější tatínci Hollywoodu. Reynolds promluvil o výchově čtyř dětí, Murphy jich má rovnou 10!

Načítám