Hlavní obsah

Bolavé nohy: Co způsobuje haluxy či ploché nohy?

Foto: izzet ugutmen, Shutterstock.com

Foto: izzet ugutmen, Shutterstock.com

Reklama

Nosí nás světem a spočívá na nich váha celého těla, přesto se o nohy většina lidí moc nestará. Není proto divu, že jim to zanedbaná chodidla vracejí v podobě bolestí a různých vad. Dá se problémům s nohama předcházet anebo je i účinně léčit?

Článek

Plochýma nohama či nějakou jinou deformitou chodidel trpí více než polovina dospělých. Problémy často začínají již v dětství a nakonec mohou ovlivnit celé tělo a způsobit bolesti kolen, kyčlí, páteře či hlavy.

Jak zjistit, že máte ploché nohy

Ploché nohy způsobuje propadlá podélná či příčná klenba, často obě najednou. Velký vliv má dědičnost, vrozená hypermobilita (zvýšený rozsah kloubní pohyblivosti), nevhodná obuv, obouvání dítěte v době, kdy ještě nechodí, a také přetěžování (vyšší hmotnost, celodenní stání nebo velká sportovní zátěž). Propadlou klenbou trpí kosti, vazy i svaly a nohy bolí, otékají, brní a vznikají otlaky.

Že se něco děje, poznáte podle bot ochozených na zevní straně paty nebo podle otisku mokrého chodidla: zdravá ploska otiskne jen prsty, patu a vnější hranu, stopa ploché nohy ukáže i středovou část. Odborná diagnóza se dělá na podoskopu – připomíná osobní váhu a přesně odhalí, kde je problém.

Cviky na ploché nohy

Kdo chce mít klenbu v dobré kondici, měl by nosit široké boty s měkkou podrážkou, často chodit bos třeba po zahradě a možná vyzkoušet i ortopedické vložky. Populární barefoot boty však na podporu zdravé chůze raději sami nezkoušejte: není-li noha zvyklá pracovat naboso anebo je ve špatném postavení, můžete si v nich ještě víc uškodit. „Aby pro vás byla barefootová chůze opravdu přínosem, konzultujte ji s odborníkem. Naučíte se správnému postavení chodidla i celého těla a práci s prsty na nohou,“ radí fyzioterapeutka Lucie Kinclová z Brna.

Skvělá prevence i léčba je pravidelné cvičení: zvedejte prsty u nohou malé předměty a masírujte si chodidla míčkem s bodlinkami. Choďte po špičkách a po patách a nezapomeňte pak plosky protáhnout a promasírovat. Výborná je i chůze bosky po proměnlivém povrchu.

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Pravidelné nenáročné cvičení je pro prevenci i léčbu plochých nohou zásadníFoto: Motortion Films, Shutterstock.com

Vbočené palce: léčba a cvičení

Častým problémem jsou i vbočené palce (halluxy). K jejich vzniku přispívá dědičnost, hormonální nerovnováha v klimakteriu, nadváha, přetěžování i úzké boty na vysokém podpatku. Vlivem těchto příčin dojde k povolení vaziva, noha nedrží tvar a palec se stáčí k ostatním prstům.

Vbočené palce nevypadají dobře, hodně bolí a mají vliv na rovnováhu. Pomůže rehabilitace, fyzioterapie, meziprstní korektor, bandáže či ortézy. Úlevu od bolesti přináší fokusovaná rázová vlna. Nejkrajnějším řešením je chirurgický zákrok. „Operace znamená odstranění části základního článku palce, čímž se kloub stává nestabilním a svalová příčina zůstává. Rehabilitace, chůze o berlích a bolestivost přitom pokračují další týdny i měsíce po operaci,“ říká Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka pražské FYZIOkliniky.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Úzké boty na vysokém podpatku mohou náchylná chodidla pořádně zdeformovatFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Kladívkové prsty: prevence a náprava

Nedeformuje se jen palec, ale i ostatní prsty. S věkem dochází k degeneraci vazů, šlachy se zkrátí a stahují prsty do kladívkového postavení. K změnám dochází i v mládí kvůli špatnému postavení nohy nebo neurologickým poruchám. I tady je zásadní pohodlná obuv s prostornou špičkou, pravidelné procvičování a protahování prstů a podpora klenby. Osvědčuje se rovnat prsty tzv. náplasťovou kličkou a různými korektory.

Bolesti nohou z přetížení

Chodidla postihují i problémy z přetížení. Je-li na nohu vyvíjena příliš velká zátěž (při běhu nebo při náročných túrách), může vzniknout patní ostruha, zánět Achillovy šlachy nebo plantární fasciitida (= bolestivý zánět tkáně, která vede pod patou, větví se do celého chodidla a podporuje klenbu). Vše se projevuje velkou bolestí paty či chodidla – nejhorší to bývá ráno a večer, občas není možné ani došlápnout. Nezbývá než dopřát nohám delší klid a sáhnout po mastech proti bolesti. V horších případech jsou nutné obstřiky anestetikem či kortikoidem a radioterapie nebo rázová vlna.

Reklama

Načítám