Hlavní obsah

6 důvodů, proč moč páchne jinak než obvykle

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek tekutin, cukrovka nebo ledvinové kameny. Jaké další příčiny mohou mít změny v zápachu moči a proč byste si na ně měli dávat pozor?

Článek

Děláte to každý den a hned několikrát. Močením se z těla dostává odpad vylučovaný ledvinami, který se hromadí v močovém měchýři. Samotná moč je něco jako barometr celkového zdraví – četnost močení, barva i pach naznačují, jak organismus funguje. Co může znamenat, když se zápach moči změní?

1. Dehydratace a močové kameny

Tmavá, silně páchnoucí moč naznačuje nedostatek tekutin, které ledviny potřebují k ředění odpadních látek. Vlivem toho mohou chemikálie v moči krystalizovat a vytvářet ledvinové kameny. Malé projdou s močí ven, aniž byste to zaznamenali. Větší ale mohou způsobovat bolesti v bedrech a bocích a projevovat se zakalenou páchnoucí močí, někdy s příměsí krve.

2. Infekce

Při infekcích močových cest se do moči dostávají bakterie, které ovlivňují její zápach. Bakteriální infekce se obvykle léčí antibiotiky, zvýšeným pitným režimem a brusinkovými preparáty. „Neléčená močová infekce může prodlužovat průběh zánětu, vracet se a způsobovat další možné komplikace včetně možného poškození funkce ledvin,“ varuje Ludmila Mazylkinová, vedoucí praktická lékařka společnosti Moje ambulance.

Foto: Artem Ermilov, Shutterstock.com

Četnost močení a barva i pach moči jsou něco jako barometr celkového zdravíFoto: Artem Ermilov, Shutterstock.com

3. Odpadní látky z potravy

Při zpracovávání potravin vznikají v těle odpadní látky – metabolity. Ven se dostávají močí a mohou ovlivnit její pach. To se týká především metabolitů spojených s kávou, česnekem, cibulí, chřestem, ale také s některými léky, třeba na cukrovku nebo na chronické záněty močových cest a měchýře, anebo s vitaminy v tabletách, zejména skupiny B.

4. Cukrovka nebo prediabetes

Změny v četnosti močení nebo zápachu moči mohou být prvním znamením hrozící cukrovky. „Neschopnost těla správně zpracovávat glukózu znamená její zvýšenou krevní hladinu, kterou již nejsou schopny zadržet ledvinné kanálky. Proto glukóza končí v moči a způsobuje její nasládle ovocnou vůni,“ vysvětluje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka interní kliniky, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně. A protože cukr v moči s sebou strhává i vodu, tvoří se moči více, močení je častější – organismus se odvodňuje a dostavuje se velká žíznivost, což je jeden z příznaků cukrovky.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Kromě sladce vonící moči se cukrovka projevuje i zvýšeným močením a žíznivostíFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Píštěl močového měchýře

Vlivem zánětu, úrazu, porodu nebo rostoucího nádoru mohou mezi dvěma orgány vznikat nepřirozené otvory. Říká se jim píštěle a močový měchýř mohou spojovat s konečníkem nebo s pochvou. Do moči pak propouštějí bakterie z jiných orgánů, které mění její pach. Často se projevují opakujícími se infekcemi močových cest a močí, která vypadá nebo páchne jako stolice.

6. Metabolické poruchy

Metabolické poruchy ovlivňují schopnost těla přeměnit jídlo, které sníte, na energii. To se může podepsat i na vůni moči. Na vině může být leucinóza (tzv. nemoc javorového sirupu, kdy nedostatek enzymů potřebných k rozkladu některých aminokyselin způsobuje produkci sladce vonící moči) nebo fenylketonurie (absence enzymu, který štěpí aminokyselinu fenylalanin, ta se v těle hromadí a způsobuje zatuchlý dech i moč).

Kdy vyrazit k lékaři

Změny v běžném pachu moči nemusejí být samy o sobě důvodem k poplachu. Varovné je, když přetrvávají nebo se přidruží další příznaky, jako je zakalení či přítomnost krve, bolest při močení, vyšší četnost močení, bolesti zad a břicha. Pokud takové symptomy přetrvávají déle než pár dní, vydejte se k lékaři, aby objasnil příčinu.

Reklama

Načítám