Hlavní obsah

Menierova nemoc: Není smrtelná, ale udělá ze života peklo

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Reklama

Menierova nemoc způsobuje závratě a nevolnost v důsledku porušení rovnovážného ústrojí a také nesnesitelný šelest v uchu. Chorobou podle některých historiků trpěl slavný nizozemský malíř Vincent van Gogh. K uříznutí ucha pak mohlo vést trápení vedoucí až k stavům beznaděje.

Článek

Jasná příčina Menierovy choroby není známá. Jisté je, že chyba nastává někde v složitém ústrojí vnitřního ucha, pravděpodobně v takzvaném endolymfatického saku. Problémy ve formě záchvatů se objevují bez příčiny, někdy následkem prudkého pohybu hlavy, kouření, alkoholu, ale i přepracování či opakovaných infekcí ucha. Potíže hrozí mužům i ženám stejně a propukají obvykle ve věku 30 až 60 let.

Nesnesitelnou chorobou trpěl výtečný český sochař Josef Václav Myslbek (1848–1922) a málem zničila kariéru prvnímu americkému astronautovi Alanu Shepardovi (1923–98).

Říká se, že Menierovou chorobou trpěl prezident Edvard Beneš.

Příznaky Menierovy nemoci

Poruchy sluchu se objevují většinou na jednom uchu a postupně se zhoršují, kromě toho se přidávají potíže s rovnovážným systémem, za který je vnitřní ucho zodpovědné. Typické je motání hlavy, poruchy rovnováhy, nevolnost a zvracení. Závratě se přitom objevují v záchvatech a trvají desítky minut, někdy i hodiny. Pak zmizí a člověk se cítí dobře. Problémy se sluchem ale neutuchají a mohou skončit až hluchotou. Někteří lidé také slyší pískání či zvonění (tinnitus) a projevy se většinou časem zhoršují.

Foto: buritora, Shutterstock.com

Závratě může doprovázet i zvraceníFoto: buritora, Shutterstock.com

Vyšetření a léčba

Vyšetření provádí neurolog a ušní lékař a nemoc se diagnostikuje tak, že se nejdříve vyloučí jiné příčiny (např. nádor). Když se nic nenajde, jde obvykle o Menierovu nemoc. Skutečná léčba neexistuje, užívají se léky, které dokážou tlumit zánět, zvracení, poruchy rovnováhy a motání hlavy.

Komplikace: nesnesitelné závratě

V některých případech jsou záchvaty závratí nezvladatelné. Pak se provádí chirurgický zákrok na takzvaném endolymfatického saku, kde je potřeba zajistit odtok tekutiny, která se zde může hromadit. Při operaci však může dojít ke ztrátě sluchu. Prevence nemoci bohužel není známa.

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Tinnitus je nesnesitelný a k němu se přidávají záchvaty závratíFoto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Menierova nemoc

  • Popis - Onemocnění vnitřního ucha, kterým trpěl třeba sochař Josef Václav Myslbek. Není jisté, co je spouštěčem této nemoci, při které dochází k porušení rovnovážného systému. Postihuje jak muže, tak ženy, nejčastěji mezi 30. a 60. rokem života.
  • Příznaky - Závratě, nevolnost, zvracení, poruchy slyšení, tinnitus
  • Léčba - Neexistuje, užívají se léky, které tlumí příznaky. V krajním případě je nutná riziková chirurgická léčba.
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá, ale dokáže nemocného psychicky zničit.
  • Prevence - Není známa.

Nemocí, jejichž příčina ani léčba nejsou známé, je víc než dost. Narkolepsie vás vyřadí ze života!

Reklama

Související témata:
Hluchota

Načítám