Hlavní obsah

Za ledvinovou kolikou stojí močové kameny. Komu hrozí?

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horší než porod. Tak obvykle popisují ledvinovou koliku ženy. Muži pak mohou shodně konstatovat, že je to největší bolest v životě. Vzniká následkem močových kamenů, o kterých člověk dlouho nemusí vědět.

Článek

Močové kameny mají zhruba čtyři procenta populace. Náchylnější k jejich vzniku a také ledvinovým kolikám jsou muži, potíže mají třikrát častěji. Špatnou zprávou je, že ten, kdo se už někdy s močovými kameny potýkal, má velkou šanci, že se bolestivé potíže projeví znova.

Příznaky a rizikové faktory

Močové kameny jsou následkem toho, že se v moči nahromadily látky, které tělo nedokáže rozpustit a vymočit. Problémy způsobuje nízký příjem tekutin a nedostatek látek rozpouštějících minerály, jako je hořčík či kyselina citronová, které ovlivňují pH moči.

Na vznik kamenů má vliv i například infekce močových cest. Rizikovým faktorem je obezita, dědičnost a poruchy vstřebávání vápníku. Potíže mají častěji lidé, kteří se málo pohybují, mají sedavé zaměstnání a nesportují.

Jak se projevuje ledvinová kolika

Malé kamínky do cca pěti milimetrů můžete vymočit, pokud ale kámen močové cesty ucpe, zastaví odtok moči, a to vede k bolestem. Svaly močového měchýře se totiž začnou stahovat a dochází ke kolice. Ta se projevuje prudkou bolestí, která přichází ve vlnách. Vždycky na chvíli přestane, a pak se v periodických cyklech zase vrátí. Bolest je opravdu velká. Člověk se potí, pociťuje nevolnost, je neklidný a snaží se najít nějakou polohu, kde se mu uleví. To se ale moc nedaří.

Bolest může být i v horní či dolní části podbřišku, může vystřelovat do třísel nebo až do šourku či stydkých pysků. Záleží na tom, kde vzniká problém. V případě poranění stěny močových cest se v moči objevuje krev. Při kolice může postižený také zvracet či mít průjem.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Akutní bolestivý syndrom vzniká náhle. Odtoku moči může bránit kamínekFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Inkubační doba

Kameny mohou v močových cestách vznikat několik let a nemusí způsobovat žádné problémy. Ty nastanou až ve chvíli, kdy kameny dosáhnou určité velikosti nebo se pohybují močovými cestami.

Léčba ledvinové koliky

V akutní fázi koliky se podávají léky, které uvolňují stah, čili spasmolytika, léky na bolest a případně i infuze na zavodnění organismu. Pokud kámen z těla neodejde, je třeba ho odstranit, obvykle laparoskopicky. K rozbití se také používá rázová vlna.

Jak probíhá vyšetření

Ledvinová kolika je obvykle snadno rozpoznatelná. Kromě toho lékaři dělají ultrazvuk a případně i rentgen břicha či urografii, která pomocí kontrastní látky ukazuje, jak moč prochází vylučovacím systémem a zda v něm není nějaké zúžení.

Foto: Picsfive, Shutterstock.com

Rentgen pomůže odhalit velikost močových kamenůFoto: Picsfive, Shutterstock.com

Možné komplikace

Pokud neodchází moč z těla, může dojít k zánětu ledvin, protože se infikují bakteriemi. Ledviny jsou ohroženy také tím, že je hromadící moč může utlačovat, pak hrozí jejich poškození. Proto je třeba potíže nepodceňovat a ledvinové kameny si nechat odstranit.

Jaká je prevence

Důležitý je dostatek tekutin a také pohyb.

Ledvinová kolika

  • Jiný název - Renální kolika, ledvinná kolika, urolitiáza.
  • Popis - Stav, kdy dojde k neprůchodnosti močového ústrojí následkem močových kamenů.
  • Příznaky - Prudká koliková bolest, nevolnost, zvracení, pocení, neschopnost se vymočit.
  • Inkubační doba - Močové kameny mohou v těle vznikat nepozorovaně několik let.
  • Léčba - Kolika se léčí podáváním léků uvolňujících stahy a tlumících bolest, následně je třeba kameny odstranit z těla.
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá.
  • Prevence - Dodržování pitného režimu, pohyb.

Načítám