Hlavní obsah

Sex a lži: Kdy se (ne)vyplatí v posteli říkat pravdu?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy je to jen hrané vzrušení, zasténání v pravou chvíli, protože víte, že to partnera nažhaví. Jindy souhlas s praktikou, která vás vlastně až tak nebaví. Každý prostě v oblasti sexu občas lže. Kdy je to ale správně a kdy je lepší mluvit pravdu?

Článek

Jsou samozřejmě lidé, kteří tvrdí, že být upřímný a nelhat je potřeba vždy a za všech okolností. Britská sexpertka Tracey Cox si to nemyslí: „V běžném životě přece denně říkáte tucet malých neškodných lží jen proto, aby se lidé ve vašem okolí cítili dobře. Tak proč zrovna člověku, kterého milujete, byste neměli tohle dopřát?“

A toto jsou podle ní situace, kdy se i v posteli takzvaná bílá lež vyplatí, nebo naopak chvíle, ve kterých je opravdu lepší říkat pravdu.

1. Nemám chuť na sex!

Představte si modelovou situaci. Partner na vás doráží, chce se milovat. Jenže vy na to nemáte vůbec chuť. Máte nejhorší chřipku za posledních deset let, nebo je půlnoc a vy za pár hodin vstáváte, protože vás druhý den v práci čeká náročné jednání, anebo jste právě po dvou hodinách uspaly dítě a víte, že vám dá na spánek maximálně tři hodiny, než se vzbudí na krmení. „Tady je naprosto v pořádku říct pravdu. Je spousta situací, kdy je rozumné sex upřímně odmítnout a vysvětlit proč,“ říká Tracey Cox.

Ale co když nemáte žádný rozumný důvod (jste třeba na dovolené, odpočatí, bez starostí a povinností), proč o sex zrovna nestojíte? Tady se občas vyplatí trochu se přemoct a předstírat zájem o milování, protože vaše nechuť by mohla partnera zranit. Pozor ale, aby to nebyla běžná rutina. Nemáte-li na sex chuť v podstatě nikdy, je třeba zjistit proč. Může to mít mnoho různých důvodů (zdravotní obtíže, psychika, vztahové problémy…), a když to nebudete řešit, váš vztah je v ohrožení.

2. Bolí to

Samozřejmě se to netýká chvil, kdy je bolest součástí sexuálních hrátek, tedy je chtěná. Jinak ale platí, že když jde o bolest, je namístě naprostá upřímnost. „Pokud vás sex bolí, znamená to, že buď máte nějaký fyzický problém, který je potřeba vyřešit, nebo partner dělá něco, co se vašemu tělu nelíbí,“ vysvětluje Tracey Cox. A v tom případě by to měl vědět a společně byste měli hledat praktiku či polohu, která bude příjemná vám oběma.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

V sexu se vyplatí upřímnost, ale čas od času přece jen není od věci trochu lhátFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

3. Jeho milostná technika moc nefunguje

Tohle je poněkud diskutabilní. Projevil partner snahu a přišel s nějakou milostnou novinkou? Pak je zjevné, že se snaží sexuální život okořenit, chce potěšit vás i sebe, prostě se snaží – tak mu tu radost nekazte. Když to okamžitě odmítnete, jedině ho raníte. „Je dobré snahu ocenit a předstírat, že se vám jeho počínání líbí víc, než je tomu ve skutečnosti. Ale pozor: zase to s tím nadšením nepřežeňte, aby pak nechtěl danou věc provozovat pokaždé, když dojde na sex,“ radí Tracey Cox.

Pokud však partner dlouhodobě a zcela běžně dělá něco, co na vás prostě nezabírá, nebaví vás to a nedostává vás to do varu, musíte sebrat odvahu a být upřímné. Něžně mu vysvětlete, že tohle není úplně ono, a poraďte mu, co by se vám líbilo víc. Jinak se odsuzujete k neuspokojivému sexu.

4. Víte, že dneska orgasmu nedosáhnete

Hodně žen své tělo dobře zná a prostě ví, že zrovna dnes to na bouřlivé vyvrcholení nevypadá. Prostě vědí, že jsou unavené, mají starost o děti, které mají horečku, nebo vypily moc alkoholu... Cokoli.

Jestliže jinak orgasmu s partnerem běžně dosahujete, není důvod neříct mu pravdu a vysvětlit mu, že to není jeho chyba, ale prostě dneska není ten den. „Pokud ale máte s dosahováním orgasmu problémy obecně, možná se vyplatí ve chvíli, kdy víte, že je to opravdu marné, trochu předstírat,“ říká Tracey Cox. Není totiž nic horšího, než když se partner snaží a snaží, ale výsledek se stále nedostavuje. Frustrovaný je nakonec on i vy.

5. Tohle už jsem zkoušela… s ex

Partner přišel s návrhem, jak váš milostný život oživit. Chce zkusit něco nového, ale pro vás to žádná novinka není – již jste to dělala s bývalým přítelem. „Tak tohle nikdy neříkejte. Upřímností nezískáte nic jiného, než že se bude partner cítit nepříjemně a v hlavě mu poběží obrázky, jak jste si v minulosti užívala se svým ex,“ tvrdí Tracey Cox.

6. Rozdílné sexuální preference

Tohle je jakási šedá zóna. Jde-li o praktiky, které se jemu líbí a vás moc nevzrušují, ale zároveň vám nejsou vyloženě nepříjemné, je namístě trochu zalhat. „Podle mě tohle spadá do kategorie věcí, které děláme z lásky a pro potěšení toho druhého,“ vysvětluje Tracey Cox.

Když jde však o něco, co vám vadí a nenávidíte to, vyplatí se spíš pravda. Nutit se do něčeho takového není dobré ani pro jednoho z vás. Navíc dobrá zpráva je, že většina lidí je ochotna ze svých představ ustoupit a vytvořit jakýsi kompromis, pozměnit své preference. A co si budeme povídat, společné hledání, co by se líbilo vám oběma, může být mnohdy velmi zábavné a vzrušující.

A co vy? Lžete někdy partnerovi ohledně sexu?

Reklama

Související témata:

Načítám