Hlavní obsah

Váhy se bojí, aby o něco nepřišly, Raci v tom neumí chodit: Jak zvládají samotu znamení horoskopu

Foto: simona pilolla 2, Shutterstock.com

Foto: simona pilolla 2, Shutterstock.com

Reklama

Pro někoho je samota vysvobození a klidný přístav, jiný se jí vyhýbá jako čert kříži a sám si neumí poradit. Jak jednotlivá znamení snášejí samotu a osamění?

Článek

Dalo by se říct, že se jedná o rozdíl mezi introverty a extroverty: jedni ze samoty čerpají energii, druhé naopak přítomnost druhých lidí nabíjí. Stejně tak ale do hry vstupuje schopnost se zabavit, touha po ocenění, přemýšlivost, málomluvnost, nebo naopak upovídanost a zvědavost. Jak se jednotlivá znamení vyrovnávají se samotou a nutností strávit delší časový úsek pouze ve vlastní společnosti?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani bývají nezávislí a schopní, ale být o samotě dlouhou dobu? Nic pro ně. Potřebují totiž od ostatních uznání a ocenění, jinak se po nějaké době necítí ve své kůži. Bez toho, aby jim svět nastavoval zrcadlo a říkal jim, jak dobře si vedou, se cítí ztracení. Navíc je tu problém s tím, že se hodně rychle začnou nudit. Jen málokdy se umějí zabavit sami, většinou potřebují ostatní, aby je stimulovali a poskytli jim zábavu. Čas strávený o samotě nejčastěji zaplní sportem, při kterém nepotřebují tolik přemýšlet.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

K Býkům se hodně pojí slovo „potřebovat“ – buď potřebují lidi kolem sebe, kteří by tu byli pro ně, nebo se naopak chtějí cítit potřební. A to vytváří základ pro jejich sebehodnotu a sebevědomí. Často se totiž opírají o to, co umějí a neumějí udělat pro druhé. Na druhou stranu je to ale velmi praktické znamení, takže k samotě většinou zaujímají pragmatický postoj. Věnují se sebereflexi a seberozvoji nebo koníčkům, kterým samota nahrává, jako je čtení nebo poslech hudby. Vždy se ale budou pohodlněji cítit obklopeni lidmi.

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Býci si samotu užít umějí, ale vždy jim je lépe mezi lidmiFoto: Pheelings media, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Samota je pro Blížence dost obtížná. Jsou zpravidla velmi společenští a rádi se obklopují lidmi, nabíjejí se jejich přítomností, baví se jejich energií. Osamění v nich vyvolává úzkostné stavy plné neklidu, které si pak nemají kde vybít. Tuto nejistotu však mohou překonat tím, že budou sami sobě připomínat pozitivní důsledky samoty – mohou se pak třeba soustředit na vzdělávání a rozvíjení nejrůznějších dovedností, což je pro ně velmi důležité. Na své schopnosti trávit čas sami se sebou ale musejí tvrdě pracovat.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci zbožňují život v obklopení přáteli a rodinou. Se svými milovanými mají hluboké spojení, a když jsou nuceni trávit čas o samotě, mívají s tím velké potíže. Zvlášť to platí ve chvíli, kdy se cítí smutně nebo si procházejí těžkým obdobím. To pak nejlépe zvládnou právě s podporou blízkých a bez objetí a povzbudivých slov se neobejdou. O samotě je často zavalí emoce, se kterými si nevědí rady, mohou upadat do melancholie a smutku. Musejí se naučit, že samota je pro ně skvělá příležitost srovnat si myšlenky a zklidnit se.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi jsou od přírody velmi společenští. Rádi se předvádějí, jsou velmi otevření a šarmantní a nic je nebaví tolik jako okouzlovat ostatní svou osobností. Přitom patří mezi velmi silné a stabilní jedince, kteří si poradí sami, jsou sebevědomí, vyrovnaní a chápou, že samota je nezbytná, aby se mohli zahledět také do svého nitra. Nesnášejí stagnaci, s okolím rádi vedou dialog. Samota je může dohánět k neklidu, proto je pro ně nejlepší zůstat aktivní a pustit se se zápalem třeba do rozvíjení kreativních tendencí.

Foto: Nikolay Netsvetaev, Profimedia.cz

Lvi společnost milují, ale o samotě dokážou skvěle rozvíjet své tvůrčí schopnostiFoto: Nikolay Netsvetaev, Profimedia.cz

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Praktické a pragmatické Panny jsou známé svou nezávislostí. Čas o samotě si většinou vyloženě užívají a raději si zalezou do svého prostoru, než aby se vydávaly na divokou party. Spíš se ponoří do vlastních projektů a soustředí se na plnění svých cílů. Díky pověstné touze po dokonalosti dovedou čas strávený o samotě naplno využít k plánování, rozvržení dalších kroků a k hluboké práci. Rádi se noří do vlastního nitra a s nadhledem hodnotí své úspěchy i selhání, ale přitom se nepropadají do bažin deprese.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy patří mezi společenská znamení a rády se obklopují lidmi. Stávají se duší každého večírku díky své charismatické a šarmantní osobnosti. Když jsou pak nuceny trávit čas o samotě, cítí se většinou ztraceně a neukotveně a touží po lidském kontaktu. Navíc je velmi trápí FOMO – strach, že něco prošvihnou na sociálních sítích. Přitom jim ale čas strávený o samotě hodně pomáhá najít vnitřní klid a pustit se do tvůrčích projektů, které je naplňují úplně jiným typem energie než společenské aktivity.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Obecně vzato jsou Štíři velmi samostatní a vynalézaví lidé, kteří mají samotu v oblibě a často ji vyhledávají, aby si dobili baterky a obnovili vnitřní klid. Rádi se ztrácejí ve svých myšlenkách a velká část jejich života se odehrává ve vnitřním světě, ať už ho podněcují čtením, nějakou tvůrčí činností, plánováním nebo promýšlením dalších životních kroků. O samotě navíc mohou odložit všechny masky, které na veřejnosti tak často a rádi využívají, a užít si své upřímné a pravé já, které se jinak málokdy dostává ke slovu.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Štíři i Vodnáři samotu milují a dokážou si ji užítFoto: fizkes, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci jsou v tomto ohledu docela zvláštní – na jednu stranu lidi zbožňují a rádi se s nimi baví, poznávají druhé a upřímně se o ně zajímají. Na druhou stranu ale tráví hodně času sami zkrátka proto, že se nechtějí přizpůsobovat a ničeho se nebojí. Zatouží někam vycestovat, ale zrovna nemají s kým? Nevadí, klidně pojedou sami na vlastní pěst – ani nemrknou. Nikdo s nimi nechce jít na výstavu, která ho zajímá? Žádný problém. Dokud jsou tyto dvě složky jejich života v rovnováze, jsou v pohodě.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi jsou opravdu silné osobnosti s bohatým vnitřním životem a přítomnost druhých lidí je vlastně vždycky tak trochu znervózňuje. Sami se cítí daleko jistější, protože si mohou svět přizpůsobit k obrazu svému a dělat věci tak, jak touží oni a jak jim to vyhovuje nejvíc. Díky své vrozené sobeckosti a silnému individualismu tak samotu ve výsledku preferují a je pro ně pohodlnější. Není to samozřejmě tak, že by lidi neměli rádi. Jen je pobyt v jejich společnosti vyčerpává a pak si musejí dobít baterku někde v klidu a sami.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Věčným individualistům Vodnářům rozhodně nevadí trávit čas o samotě – pokud se tak sami rozhodnou. Stejně jako u všeho ani v tomhle ohledu nesnesou, aby za ně rozhodoval někdo druhý, a v takovém případě se bouří a protestují. Když si osamění vyberou, spokojeně si poustevničí klidně celé týdny, aby pak další týdny strávili nonstop mezi lidmi. Jejich naladění se mění ve vlnách a nemá smysl se je snažit přesvědčovat, že by měli dělat něco jinak, než zrovna cítí. Jestliže je trochu znáte, víte, že jde o předem prohraný boj.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Rybám samota nevyhovuje – jsou zvyklé být v obklopení druhých, kteří je směřují a postrkují po jejich životní cestě. Potřebují u sebe vůdčí osobnost, o niž se opírají a které dávají hodně ze sebe. Ryby tak bývají skutečně spokojené. Na druhou stranu je děsí větší společnost, tu si neužijí. Nejlépe prospívají v malých skupinkách, které dobře znají. Samota jim pomůže v rozvoji jejich obrovské kreativity a tvůrčí energie, ale bohužel také může způsobit propad do chmur a nálad plných beznaděje.

Reklama

Načítám