Hlavní obsah

Ani hluboký výstřih, ani postelové výkony. Pro muže i ženy je nejpřitažlivější smysl pro humor

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jdete na rande a děláte si starosti s outfitem či s postavou? Ani na jednom až tak moc nezáleží. Je tu něco mnohem důležitějšího a účinnějšího, čím nápadníka okouzlíte: Úsměv a smysl pro humor! Pro kolik lidí je sexy a v jakých situacích je vtipkování naopak nežádoucí?

Článek

Fyzický vzhled, chemie či společenské postavení… Při výběru partnera hraje roli mnoho faktorů, přičemž každý člověk má vlastní žebříček přitažlivosti. Lze však směle tvrdit, že přece jen existuje něco, co stmeluje lidi všech národností, ras i vyznání: úsměv a humor. A právě na jejich sílu při seznamování se zaměřila americká antropoložka Helen Fisher a s kolegy ze seznamovacího portálu Chemistry provedla studii s více než tisícovkou respondentů. Jaké jsou výsledky?

Humor při námluvách

Výzvědný tým sestavil 19 tematických otázek, například „Jak moc je důležité, aby se protějšek během romantické schůzky smál vašim vtipům?“ nebo „Zamiloval ses někdy do někoho pro jeho smysl pro humor?“ a „Ukončil jsi někdy vztah jen proto, že tvůj smysl pro humor byl neslučitelný s osobou, s níž jsi chodil?“, a respondenti na ně měli odpovídat.

A jak do dopadlo? 78 % mužů a 84 % žen tvrdilo, že je velmi důležité nebo poněkud důležité, aby se protějšek při schůzce smál jejich vtipům. Obě pohlaví nejvíce přitahoval veselý či suchý ironický humor (muži 52 %, ženy 55 %), stížnosti ovšem byly na humor sarkastický (muži 19 %, ženy 19 %) a na košilaté, lechtivé vtipy (muži 9 %, ženy 4 %).

Kdy není vhodné vtipkovat

Obě pohlaví také zastávala názor, že nejhorší doba na vtipy je při hádce nebo během sexu. A 89 % mužů a 94 % žen považovalo za příjemné, když se na rande mohli smát sami sobě – v podstatě je to základní složka dlouhodobého vztahu.

Foto: Bobex-73, Shutterstock.com

Humor je při námluvách důležitý a každý ocení, když se protějšek směje jeho vtipům. Ovšem nevtipkujte za každou cenu: nebuďte jízliví ani vulgární!Foto: Bobex-73, Shutterstock.com

Jsou muži vtipnější než ženy?

Je to sice zvláštní otázka, ale možná vás přece jen napadla: Jsou zábavnější muži, nebo naopak ženy? Skóre je vyrovnané. Helen Fisher z odpovědí vyhodnotila, že muži i ženy pravidelně baví ostatní (64 % mužů, 63 % žen) a nedá se tak tvrdit, kdo má k legraci „větší dispozice“.

Jeden rozdíl přesto existuje. Muži mnohem častěji chtěli být ve vztahu tím vtipnějším a zábavnějším partnerem (muži 79 %, ženy 50 %), a to zřejmě z dobrého důvodu. Na otázku „Zamiloval jste se někdy do někoho pro jeho smysl pro humor?“ odpovědělo totiž 57 % žen ano – na rozdíl od 40 % mužů. Zdá se tedy , že mužský smysl pro humor představuje pro mnoho žen účinné afrodiziakum, zatímco pánové u dam na humoru přece jen tolik netrvají.

Důvtip jako elixír ženské lásky

Proč je smysl pro humor tak důležitý? Je totiž produktem kreativityinteligence. A je spojován s energií, rázností, odolností či všestranností – tedy vlastnostmi, které ženy obecně hledají u otce svých dětí. Helen Fisher na svém blogu popisuje, že na celém světě muži i ženy oceňují humor také proto, že smích posiluje imunitní systém, zvyšuje srdeční frekvenci a krevní oběh, buduje svalový tonus, snižuje zánět po zranění, stimuluje růst mozku a spouští dopaminový systém, tedy produkuje energii, soustředění, motivaci i optimismus.

Smích také zmírňuje sociální napětí, snižuje strach i bolest, zabíjí nudu, redukuje stres, vytváří intimitu a spojuje jednotlivce. Proto lidé hledají zábavné partnery, protože vtipní jedinci jsou prospěšní pro jejich zdraví a pohodu.

Šokující zajímavosti o smíchu

  • 15 minut smíchu zvyšuje toleranci bolesti o 10 %.
  • Podle studií se děti smějí 300–500krát denně, dospělí pouze 17,5krát denně.
  • Pokud se někdo usmívá, je díky tomu přístupnější a vnímavější.
  • Ze studie provedené ve Švédsku vzešlo, že smích je nakažlivý.
  • Úsměv využívá pět až 53 obličejových svalů.
  • Existuje 19 různých typů úsměvů a lze je rozdělit do dvou kategorií: 1/ zdvořilé společenské úsměvy, které zapojují méně svalů; 2/ upřímné procítěné úsměvy – při nich se zapojuje výrazně víc mimických svalů.

Načítám