Hlavní obsah

Věci, které ničí vztahy, ale lidé si jich moc nevšímají. Patří mezi ně smysl pro humor i velká gesta

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas od času si vyznat lásku, trávit spolu volný čas, mít pravidelný sex, plánovat společnou budoucnost. Většina lidí má celkem jasno v tom, co vztahu prospívá. Ale jsou návyky, které mu škodí, i když se může zdát, že je to naopak. Na co si dát pozor?

Článek

Lhát si, podvádět se, nemít sex ani společné plány, žít si každý po svém. To vše vede ke zkáze a každý to ví. Ale pak jsou tu věci, které se leckdy tváří jako nedůležité, nebo dokonce pro vztah prospěšné, ale není to pravda. Tohle je podle britské expertky na sex a vztahy Tracey Cox šest návyků, které škodí lásce, které zpracovala pro britský deník Daily Mail.

1. Problémy řešíte velkými gesty

Něco se stalo, divoce jste se pohádali a jste na sebe stále naštvaní. A pak přijde „provinilec“ s okázalým omluvným gestem: letenka do Paříže, luxusní dárek, gigantický pugét, úžasný usmiřovací sex... A zase je na čas klid.

Jenže spíš jste jen odložili velký průšvih. „Spoléhat se při řešení dlouhotrvajících a stále se opakujících problémů na velkolepá gesta je stejné jako zkoušet si vyléčit zlomenou ruku náplastí,“ říká Tracey Cox. Dlouhodobou pohodu dělají malé věci (něžná gesta, drobné pozornosti a projevy náklonnosti), které ale přicházejí pravidelně a ne jako reakce na hádku či problém.

2. Nesmějete se spolu

Partnerovy vtipy vám moc zábavné nepřipadají a ani on ty vaše nijak extra neoceňuje? Společný smysl pro humor je pro udržení spokojenosti ve vztahu zásadní věc. „Když se neumíte zasmát stejným věcem, když vám každému připadá vtipné něco jiného, jaká je šance, že spolu překonáte těžké časy?“ ptá se Tracey Cox.

Podle ní to totiž znamená, že máte odlišný pohled na svět, a navíc asi nemáte podobnou schopnost vycítit, kdy není čas na fórky a co už je pro druhého natolik citlivé téma, že se o něm jednoduše nevtipkuje.

Foto: BGStock72, Shutterstock.com

Užíváte si sice pravidelný sex, ale nesmějete se spolu? Možná máte velký problémFoto: BGStock72, Shutterstock.com

3. Chráníte partnera před problémy

Nesvěřujete se mu (nebo on vám) s osobními problémy, s tím, co vás trápí v práci, o neshodách s přáteli a podobně. Prostě s věcmi, které se partnera vyloženě netýkají a ani s nimi nemůže nic dělat. Zdá se to jako hezké gesto – nechcete na něj navalovat svoje trable.

Jenže člověk většinou vycítí, že s partnerem není něco v pořádku, a když se neustále ptá „Děje se něco? Jsi v pořádku?“ a odpověď je stále dokola „Je mi fajn, nic se neděje“, připadá si hloupě. „Vy máte možná pocit, že druhého chráníte, ale ve výsledku mezi vámi budujete propast, vyvoláváte v něm pocit, že mu nedůvěřujete,“ varuje Tracey Cox.

4. Neukazujete svoje pravé já

Páry, kterým to doopravdy funguje, se vyznačují tím, že oba partneři umějí být autentičtí. Znamená to mimo jiné o sobě prozradit věci, které člověka zrovna moc nectí nebo mohou představovat problém – třeba na rovinu říct, že se vaše plány změnily. Chtěli jste touto dobou pracovat na dítěti, ale zrovna vám nabídli povýšení? Je potřeba to říct, i když z toho protějšek pravděpodobně nebude nadšený.

Protože jinak máte dvě možnosti – buď budete partnera tahat za nos a necháte ho v nevědomosti, nebo potlačíte svoje touhy, přizpůsobíte se a je jen otázka času, kdy vaše frustrace přesáhne únosnou mez.

5. Málo se mazlíte

Jedna věc je sex, druhá jsou dotyky a blízkost. Tulením na gauči u televize sice orgasmu nejspíš nedosáhnete, ale vztahu to opravdu prospěje. „Mazlení totiž zvyšuje produkci oxytocinu, díky kterému se cítíme bezpečně, milovaně, spokojeně,“ říká Tracey Cox.

A souvisí to i se sexem. Nejrůznější průzkumy jasně dokazují, že ti, kdo se nemazlí, nemají ani moc spokojený sexuální život. „Čím méně se páry dotýkají mimo postel, tím mizernější to v té posteli pak je,“ uvádí expertka.

Foto: Alex_Maryna, Shutterstock.com

Být autentický a svůj je zásadní, ale s upřímností a otevřeností by se to nemělo přehánět. Partner není odpadkový koš, aby musel bez řečí přijímat veškeré vaše nevyřešené problémy, frustrace i chybyFoto: Alex_Maryna, Shutterstock.com

6. Máte různé životní tempo

Pohybujete se světem podobnou rychlostí? Lidé to často neřeší, i když takový nesoulad může vztah opravdu vykolejit. „Já jsem rychlý člověk. Dělám věci rychle, rychle myslím i chodím, jsem netrpělivá... Když mě budete na každých pěti metrech zastavovat, abych si přičichla k růžím, budu během chvíle frustrovaná,“ popisuje Tracey Cox. Žít s někým, kdo má výrazně jiné tempo než vy, může být pro oba velmi frustrující.

Mít podobné životní tempo je důležité, protože se snáz můžete životem pohybovat bok po boku. Nikdo nebude nikomu utíkat, nikdo nebude pozadu.

Reklama

Související témata:

Načítám