Hlavní obsah

Tady jde o sex, nic víc, nic míň: zásadní pravidla, která je nutné si předem nastavit

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Není zadaný, vy taky ne, a tak jste se dohodli na kamarádství s výhodami? Možná to bude trvat, jen dokud se jeden z vás do někoho nezamiluje, možná je to váš životní styl. Pro některé lidi jsou totiž intimní hrátky bez hlubších citových investic a závazků víc než plnohodnotný vztah. Znáte všech pět základních pravidel pro páry, které spolu pouze spí?

Článek

Když se rozejdete s bývalým partnerem, ale na nový vztah se ještě necítíte, může vám nezávazné intimní spojení poskytnout vzrušení a zábavu, aniž byste zase musely vybírat kachličky do společné koupelny a zvedat z podlahy pohozené pánské trenky. Bohužel, pokud jste s někým v sexuálním kontaktu, má tahle hra i svoji odvrácenou stránku. Můžete se třeba (nechtěně a neopětovaně) zamilovat, ale ono toho hrozí mnohem víc. Proto by si lidé, kteří spolu spí, ale neplánují, že to bude mít dlouhého trvání, měly dohodnout pravidla. Která patří k těm klíčovým?

1. Ujistěte se, že oběma stranám jde o to samé

Uzavření dohody, která je postavená na sexu, je vlastně velmi jednoduché. Hned ze začátku se ujistěte, že protějšek má stejné úmysly jako vy. Vymamte z něj doznání – musí to říct sám a nahlas. „Budeme spolu jen nějakou dobu spát, nic víc.“ Nikdo nemůže později říct, že měl jiné představy o vztahu a podobně.

Součástí dohody obvykle je i dodatek, že jakmile si jeden někoho najde (myšleno vážný vztah), přestanete se stýkat. Pozor ale, může se stát, a je to časté, že se i přes ústní dohodu jeden do druhého zamiluje, ale je v tom sám. Pak je nejlepší, v zájmu duševního zdraví obou, vztah co nejdřív ukončit.

2. Nastavte mantinely

Potkali jste se jako dva dospělí lidé, kteří mají stejný zájem. Tak se taky chovejte v palčivých otázkách, které není radno přeskakovat. Co je dovoleno a co naopak nikoli? Budete se sexuálně stýkat i s jinými lidmi mimo tenhle vztah? Existují sexuální praktiky, které patří na tabuizovaný seznam? Třeba nepreferujete anální sex a rozhodně s ním nemíníte začínat. Podobné informace hoďte do placu přednostně, ať se vyhnete případným komplikacím a dohadům.

3. Chraňte se

Je zcela přijatelné, a dokonce žádoucí, požádat svého sexuálního partnera, aby se nechal otestovat na pohlavně přenosné choroby. Uvažujete-li o nezávazném sexu, vždy je zdraví a bezpečí prioritou číslo jedna, a to včetně antikoncepce. Vaše nitroděložní tělísko možná zabrání otěhotnění, ale na kapavku, syfilis nebo žloutenku je krátké. A riziko přenosu nějaké breberky pochopitelně stoupá s počtem zúčastněných osob.

Co se týče těhotenství, tak v roce 1994, konkrétně během výroční konference British Psychological Society v Brightonu, uvedl doktor Robin Baker z Manchesterské univerzity, že ženy otěhotní častěji se svým milencem než s manželem, a to kvůli změně jejich vyvrcholení. Způsob orgasmu, který zažívají samice během sexu s „nepravidelným“ partnerem, prý podporuje zadržení spermií v pochvě, a nahrává tak oplodnění.

Foto: Kseniya Ivanova, Shutterstock.com

Nezávazný vztah může vydržet, jen pokud o takovou nezávaznost stojí oba dvaFoto: Kseniya Ivanova, Shutterstock.com

4. Udržujte sexuální úroveň

Ženám, ale i mužům dělá problémy se ve vteřině uvolnit a jít na věc (jen uvolněná vagina je připravená vagina). Myslete na to, že součástí nezávazného sexu je i komunikační část. Vždy spolu prohoďte pár slov, buďte milí, ovšem pokuste se vyhýbat příliš intimním a osobním záležitostem typu „manžel se mnou nechce spát“ nebo „mám finanční problémy, se kterými si nevím rady“.

Informace na podobné bázi jsou nesmírně soukromé a důvěrné a mohou váš původně milenecký vztah proměnit v něco docela jiného, méně povrchního. Hrozí, že si jeden vypěstujete city, o které druhý nestojí.

5. Ctěte tajemství

Má vypracovanou postavu, v posteli dře jako kůň, plní všechna vaše intimní přání a byl strůjcem vašeho prvního mokrého orgasmu? Pochopitelně, že s takovým materiálem byste se rády pochlubily. Ale nedělejte to. Nevytrubujte do světa, s kým zrovna spíte, a to samé požadujte i od milence. Nikdy nevíte, kdo koho zná, kdo vás poslouchá a kdo tak pikantní data zneužije – když ne teď, tak třeba po letech.

Reklama

Načítám