Hlavní obsah

Na co máte ve vztahu nárok a co už je moc? Věčnou vášeň nečekejte, respekt ano

Foto: Pekic - GettyImages.com

Foto: Pekic - GettyImages.com

Reklama

Čekáte, že váš partner bude vzhledem konkurovat Bradu Pittovi, královsky vás zaopatří a bude nepřekonatelný v plánování společných chvil? A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na postelovou akrobacii… Že jsou vaše očekávání drobátko z říše snů, asi tušíte. Jenže: kde je hranice mezi reálným a přehnaným očekáváním?

Článek

Už jako malé holky jste měly jasnou představu o svém princi a rodiče vám vtloukali do hlavy, že si „zasloužíte jen to nejlepší“? Ano, je naprosto v pořádku, že od vztahu čekáte jen to nejlepší, protože to svědčí o tom, že si vážíte samy sebe a vstupujete do společného života s nadějí. Ale i tady platí: Všeho s mírou! Očekávání totiž mohou být i přehnaná a pak jen málokdy vedou k většímu partnerskému souladu a harmoničtějšímu vztahu.

Co od vztahů čekáte a jak poznat, kdy chcete moc a co je naopak zcela v pořádku? Oslovili jsme tři vztahové odbornice: klinickou psycholožku a psychoterapeutku Terezu Baltag, psychoterapeutku Markétu Šetinovou a vztahovou koučku a mediátorku Janu Řehulkovou.

Očekávání je naděje

Mít od vztahu a partnera jistá očekávání je přirozené – jsou odrazem vašich hodnot a touhy po naplnění vašich potřeb. Někdo možná namítne, že „něco čekat“ znamená riskovat budoucí zklamání. Ale na druhou stranu – nic nečekat, to je ukazatel rezignace nebo nízké sebeúcty. Jak se pozná nízké sebevědomí?

Tereza Baltag říká, že život je plný očekávání: „Některá očekávání od vztahu máme zvědomělá a umíme je pojmenovat, jiná ne. Ale i ta určují, jaké partnery nebo partnerky si vybíráme nebo jak se ve vztahu chováme. Povoleno je vysnít si téměř vše, ovšem až v konkrétním vztahu se ukáže, zda jsou vaše očekávání pro daného partnera přehnaná, nebo realistická.“

Na co máte ve vztahu nárok

Bookujete-li si pětihvězdičkový hotel, máte očekávání, jež jsou založená na jasně daných parametrech, které takový hotel musí splnit. Ve vztahu je to jiné – nikde není jasně dáno, jaký by měl být právě ten váš. Podle Jany Řehulkové může být obtížné rozlišit mezi realistickými a přehnanými očekáváními, protože každý má vlastní představu, co zdravý vztah přináší a poskytuje. Co je podle odbornice obecně považováno za zdravé, a dokonce nezbytné?

  • Vzájemná důvěra a respekt: Partneři by si měli věřit, respektovat své názory, pocity i potřeby a být ochotní komunikovat a řešit problémy, které se mohou ve vztahu objevit.
  • Podpora, láska a pohodlí: Důležitým faktorem je schopnost být spokojený s tím, co máte, užít si pohodu a za ničím se neustále nehonit. Nárokovat si příliš mnoho totiž vede obvykle k nespokojenosti ve vztahu.
  • Vzájemné uznání potřeb a preferencí: Je třeba si uvědomit, že co může být pro jednoho partnera jednoznačná potřeba a očekávání, nemusí být stejné pro druhého. Důležité je najít rovnováhu a dohodnout se na řešení, které je přijatelné pro oba.
Foto: PeopleImages - GettyImages.com

Důležité je umět být spokojený s tím, co máte. Možná i s málem? Ale i tady je otázka, jak malé to málo má být…Foto: PeopleImages - GettyImages.com

Markéta Šetinová ještě doplňuje:

  • Podobná představa o budoucnosti: Je důležité, zda od vztahu čekáte manželství a děti, nebo nezávazný flirt, zda máte se vztahem stejný záměr. V této otázce se kompromisy dělají těžko.
  • Vzájemné chování: Kromě respektujícího přístupu a reflexe je třeba prozkoumat, zda partnerova slova odpovídají činům.

A Tereza Baltag přidává důležité pravidlo:

  • Ve zdravém vztahu je všem osobám přiměřeně dobře, a pokud jim dobře není, jsou schopné o tom mluvit a podobu vztahu podle okolností upravovat.

Typická přehnaná očekávání

Rozhodně nečekejte, že existuje konkrétní seznam či definice toho, co už je „příliš“ a nereálné. V každém vztahu je to jiné, někde je přehnané očekávat sex dvakrát týdně, jinde dovolenou u moře třikrát do roka a jinde zase spravedlivé dělení domácích prací. Markéta Šetinová také uvádí, že lidé mají obecně tendenci přeceňovat i atraktivní vzhled a status, tedy to, jak prestižně partner působí.

Reálná a vyvážená očekávání vedou k větší spokojenosti a menšímu pocitu zklamání či frustrace. Jana Řehulková k tomu říká: „Při rozeznávání mezi realistickými a přehnanými očekáváními může pomoci srovnání s realitou. Pokud například čekáte, že vám bude partner věnovat neustálou pozornost, zatímco on celý den pracuje a má i jiné závazky, může být toto očekávání přehnané a nereálné.“ Co jsou podle ní častá nereálná očekávání?

  • Láska je všemocná: Pro dokonalý a bezproblémový vztah opravdu nestačí, abyste se zamilovali. Vztahy bývají složité a v průběhu se mohou objevit různé problémy, na které láska sama nemusí stačit.
  • Vztah by měl být romantický a plný vášně po celou dobu: Realita je taková, že vztahy se vyvíjejí a mohou se objevit období, kdy je vášeň utlumena. To ovšem nepoukazuje na neúspěch.
  • Absolutní partnerský soulad a sdílení: Ne, nemusíte mít všechno společné. Každý člověk je unikátní a má své vlastní zájmy a potřeby, partneři nemusí dělat všechno společně.

Mluvte spolu a pozor na kompromisy

„I když žádný vztah není dokonalý, klíčová je komunikace,“ připomíná Jana Řehulková. Nedaří se vám ani zdravou komunikací dospět k souladu a kompromisu? Je dospělé si to přiznat, protože jak říká Tereza Baltag: „Co může být pro jednoho přehnané, může být pro jiného zcela samozřejmé. Pokud vám tedy partner říká, že jsou vaše očekávání přehnaná, je možné, že jsou přehnaná jen pro něj.“ A je na vás posoudit, jak významná daná „věc“ právě pro vás je a zda ustoupíte, nebo přes to „nejede vlak“ a rozchod je jediné možné řešení. Není fér ani reálné hledat kompromis za každou cenu.

Reklama

Načítám