Hlavní obsah

Jak z toho ven: Kamarádka dělá doma manželovi služku. Můžu jí nějak pomoct, nebo je to její věc?

Foto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Foto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za kamarádku by dýchala, a když se blízké duši nevede, tak jí chce pomoct. Jenže jak? Stáně se nelíbí, jak to má její kamarádka doma zařízené, a ráda by jí pomohla. Jenže jde to vůbec? Jak na to, jí poradí Ondřej Frunc.

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Milý pane Frunci,

mám kamarádku a obě máme přibližně stejně staré děti v rozmezí dvou až sedmi let. Známe se od nás z baráku z dětství a i když nás život na čas rozdělil, díky dětem jsme spolu zase začaly trávit čas. No a mně je jí strašně líto, protože vidím, jak to mají s partnerem doma strašně nerovnoměrně rozdělené. Prostě klasika: ona oddře všechno, on přijde domů, chce mít večeři, na podlaze ani drobek, děti nevezme ani k  doktorovi nebo sám někam ven, protože to je přece ženská práce.

Nejhorší je, že ona je z toho ve stresu, je vidět ta únava, nechuť, pomalá rezignace, něco jako „čas pro sebe“ je u nich utopie. Bavily jsme se párkrát o tom, že by to také chtěla jinak, ale pak třeba zkusí poprosit manžela, že by šla někam večer, on teda milostivě hlídá, má u toho řeči a ona pak už ani o další akci nestojí, protože to znamená spíš stres. Mně je někdy úplně nepříjemné to poslouchat a nevím, co jí na to mám říkat: Že žije se sobcem? Mám šanci jí nějak pomoct, nebo je to jejich věc? Děkuji za odpověď. S pozdravem Stáňa (33)

Odpověď

Dobrý den, Stáňo, moc díky za zajímavý dotaz. Asi nebudu umět nějak odborně poradit – je to prostě na vás. Mohu jen nahlas zauvažovat. Ptáte se na kamarádku a jak jí pomoct, máte pocit, že je její život těžký, a přála byste si jí pomoct. Co s tím?

Asi neřeknu nic nového, když zopakuji obecně známé, že nemůžeme rozhodovat, co je a není dobré pro jiné. Je to na kamarádce, je to její život, je dospělá. Zároveň ale asi není třeba úplně rezignovat na to, že jste její kamarádka a chcete pro ni něco dobrého. Tak proč tu pro ni nebýt!

Je těžké hledat nějaké dobré řešení pro jiné lidi. Jen ona sama žije svůj život a nejlépe mu rozumí. Dobře míněné rady nás většinou spíš naštvou, než že by pomohly, zvlášť když jde o naše nejbližší. Ale je to samozřejmě otázka: někdy může upřímný kamarád pomoct nastavit zrcadlo. Co si o tom myslíte vy?

Já věřím, že nejlepší motivace je ta naše vnitřní. Člověk musí opravdu sám chtít, aby něco dokázal změnit. Známe to všichni z dětství: dobře míněná rada rodičů nemá moc velkou hodnotu, zato spálit se sám o plotnu, to nám často teprve otevře oči.

Zároveň máte kamarádku ráda a přejete si pro ni jen to dobré. Jak jí můžete pomáhat? Máte nějaký nápad, jak jí život usnadnit a okořenit, jak ji podpořit, aby se cítila lépe? Jestli chcete, aby měla víc času na sebe, můžete jí někdy s kamarádkami pohlídat děti, pravidelně pořádat přespávačky, jezdit spolu s dětmi na chalupu… Já nevím, co všechno zvládnete vymyslet. Možností je nepřeberně.

Věřím, že nejlepší podporou je to, že ji máte ráda a že jí budete věřit, že svůj život zvládne dobře prožít a zařídit. Že jí budete opravdu vnitřně fandit – to ji určitě posílí a dodá odvahu. O koho jiného se opřít než o lásku a podporu našich bližních, přátel od narození. Díky, že vás má.

Reklama

Načítám